Dronele kamikaze de fabricație iraniană conțin componente realizate după data invaziei ruse în Ucraina, ceea ce confirmă că aparatele au fost livrate Rusiei după începerea războiului, transmite Direcția de informații de pe lângă Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit EEE.
"Componentele dronelor iraniene au fost fabricate după invazia pe scară largă a Rusiei. Reprezentanţii Serviciului de informaţii militare din Ucraina au descoperit date ce relevă faptul că dronele iraniene au fost furnizate Rusiei după 24 februarie", se menţionează într-un comunicat al GUR, postat pe pagina sa de Facebook şi citat de agenţia de presă Unian.
Componente produse în februarie în Iran
Astfel, potrivit oficialităților din Ucraina, "elicea dronei Mohajer-6 a fost produsă în februarie anul acesta". Adică, "abia fabricată. Bineînţeles, a fost nevoie de timp pentru ca aceste componente să fie livrate Rusiei. Asta înseamnă că au fost livrate anul acesta", se afirmă în declaraţiile din comunicat făcute de un purtător de cuvânt al serviciul de informaţii militare la televiziunea publică 'Suspilne'.
Drona iraniană Mohajer, potrivit acestuia, este asamblată din piese produse în diferite ţări, iar majoritatea componentelor provin din SUA, deşi drona are, de asemenea, un motor austriac şi o cameră japoneză.
Piesele dronelor au inscripții în farsi
"Nu am găsit niciun element rusesc aici. Una dintre piese are o inscripţie în farsi (limba persană modernă, oficială în Iran, Afganistan şi Tadjikistan - n.r.). Camera vizuală este din Japonia, în timp ce telemetrul laser este fabricat în China, iar bomba aeriană este de producţie iraniană", a precizat purtătorul de cuvânt al GUR.
Experţii ucraineni cercetează în prezent modul în care componentele străine au ajuns în dronele iraniene, iar Serviciul de informaţii militare a furnizat deja ţărilor partenere numerele de serie şi datele referitoare la producătorii componentelor.
Ministrul iranian de externe, Hosein Amir Abdolahian, a declarat recent că ţara sa a furnizat drone kamikaze Rusiei cu câteva luni înainte de începerea războiului pe scară largă în Ucraina şi a negat că Teheranul ar fi furnizat rachete Rusiei, aminteşte Unian.