Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO spune că un atac al Rusiei "nu e un pericol iminent" pentru vreo țară din Alianță. Răspuns pentru comandantul Armatei norvegiene

Tensiunile dintre Rusia și NATO au luat amploare în ultimele săptămâni, mai ales după ce SUA și mai mulți aliați ai Ucrainei au permis ca armata ucraineană să folosească arme occidentale pentru lovituri pe teritoriul rus. Între timp, după amenințările oficialilor de la Kremlin, șeful NATO a ținut să precizeze că acestea nu se pot materializa. Cel puțin nu în acest moment. Astfel, niciun stat membru NATO nu este în pericol.

Stoltenberg spune că nicio țară NATO nu e în pericol de a fi atacată de Rusia

"Această idee că ar exista un fel de numărătoare inversă până la un viitor război este eronată. Suntem aici pentru a preveni ca aceasta să se întâmple, am făcut-o timp de 75 de ani şi o vom face pentru încă cel puţin 75 de ani", a spus Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Alexander Stubb.

Stoltenberg spune că Rusia, chiar dacă ar vrea, nu ar putea să atace acum vreo țară NATO, pentru că este "mai mult decât preocupată" de războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. Iar dovada este că, în ultima vreme, rușii au transferat spre estul Ucrainei trupe care se aflau în apropierea granițelor cu Finlanda și Norvegia.

În urmă cu două zile, șeful forțelor armate norvegiene, Eirik Kristoffersen, a spus că NATO ar avea la dispoziţie doi sau trei ani să se pregătească pentru eventualitatea unui atac al Rusiei.

Însă o reconstruire a trupelor ar dura câțiva ani buni pentru Rusia, după cum spun specialiștii. Iar unele țări NATO susțin că rușii ar avea nevoie de zece ani.

"Desigur, când luptele din Ucraina se vor termina, Rusia va putea reconstrui aceste forţe. Dar repet, asta nu înseamnă că vedem vreun pericol de atac iminent asupra vreunui aliat NATO, pentru că NATO este cea mai puternică alianţă militară din lume şi scopul apărării sale colective este de a preveni un atac", a subliniat Stoltenberg.

Practic, în acest moment, Rusia nu ar face față în două războaie, din mai multe motive, iar cel principa este cel al personalului. O estimare a Forțelor Armate ucrainene, cu toate că este subiectivă, arată că rușii au pierdut peste 480.000 de militari până la jumătatea lunii mai 2024. Chiar dacă cifra reală ar fi la jumătate din cea vehiculată, ea reprezintă totuși o bornă uriașă.

"Cel mai bun mod de a preveni războiul este să ne pregătim pentru asta, dar ideea că o ţară precum Rusia ar ataca sau ar intimida cumva cea mai mare alianţă militară din lume este ceva ce mi se pare pur şi simplu imposibil", a spus preşedintele finlandez Alexander Stubb.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a confirmat că Rusia nu va ataca NATO. Numai că, de-a lungul istoriei, declarații de acest gen au fost repede încălcate. De exemplu, chiar invadarea Ucrainei, atunci când Putin spunea că nu intenționează să atace țara vecină.

"Un un nonsens (...) Aţi văzut potenţialul Rusiei şi al NATO? Sunteţi nebuni?", a spus Putin, în timpul unui interviu acordat marilor agenţii internaţionale de presă, în marja Forumului economic de la Sankt Petersburg.

Cu toate acestea, rămâne pericolul utilizării de arme nucleare, pe care propaganda rusă l-a tot vehiculat, cu referire la NATO.

"Din anumite motive, Occidentul crede ca Rusia nu o va folosi niciodată. Avem o doctrină nucleară, uitaţi-vă ce scrie în ea. Dacă acţiunile cuiva ameninţă suveranitatea şi integritatea noastră teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele de care dispunem. Acest lucru nu trebuie tratat cu uşurinţă, superficial", a spus Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE