Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția MApN despre planurile NATO pentru un război cu Rusia. ”Ne antrenăm deja”. 300.000 de militari, "în stare de pregătire avansată de luptă"

NATO dezvoltă mai multe coridoare terestre pentru a putea trimite rapid trupele și blindatele americane pe linia frontului în cazul unui război european major cu Rusia, scrie cotidianul britanic The Telegraph. Inițiativa, deocamdată secretă a Alianței, vine pe fondul avertismentelor liderilor de vârf ai NATO că guvernele occidentale trebuie să se pregătească pentru un conflict cu Rusia în următoarele două decenii.

05/06/2024 , 21:49

Într-un răspuns pentru Euronews România, oficialii NATO au dat detalii despre aceste planuri.

"La Summit-ul de la Vilnius, liderii NATO au convenit asupra celor mai cuprinzătoare planuri de apărare, după sfârșitul Războiului Rece. Există trei planuri regionale: unul pentru nord, pentru Atlantic și pentru zona Arctică europeană; unul pentru centru, care acoperă regiunea baltică și Europa centrală; și unul pentru sud, care acoperă Marea Mediterană și Marea Neagră.

Planurile descriu modul în care vom efectua descurajări și ne vom apăra atât împotriva Rusiei, cât și a grupărilor teroriste, cele două amenințări principale subliniate în conceptul strategic al NATO. Pentru a pune în aplicare planurile, NATO pune 300.000 de militari într-o stare de pregătire avansată de luptă, susținuți de o forță aeriană și navală substanțială. Ne întărim forțele de atac și ne sporim grupurile de luptă din partea de est a Alianței până la nivel de brigadă. Aliații se antrenează și fac exerciții împreună pe uscat, în aer și pe mare, pentru a testa și a menține pregătirea și capacitatea noastră de apărare. De asemenea, am convenit asupra unui nou plan de acțiune pentru cererea producției de apărare, a crește capacitatea și a crește interoperabilitatea.

La Summit-ul de la Washington, din iulie, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura resursele complete ale planurilor de apărare și pentru a ne consolida descurajarea și apărarea. Nu ar trebui să existe nicio îndoială că NATO este pregătită, dispusă și capabilă să apere fiecare Aliat.

Miniștrii Aliați ai Apărării vor discuta această problemă în detaliu săptămâna viitoare, la întâlnirea lor de la Bruxelles, din 12 și 13 iunie.”

05/06/2024 , 20:43

Ministerul Apărării, despre planurile NATO: ”Transmit un semnal puternic”

Planurile Regionale NATO transmit un semnal puternic, acestea reprezentând o nouă viziune care va transforma semnificativ sistemul militar aliat.

Planurile Regionale sunt documente dinamice care vor fi actualizate în conformitate cu evoluția situației de securitate.

În prezent, întregul program de instruire se concentrează pe exercițiile de apărare colectivă efectuate pe o scară mai largă. Ne antrenăm deja pe ipotezele acestor planuri, în locul unor scenarii fictive, cum procedam în trecut.

Asta înseamnă că Planurile Regionale vor ghida investițiile, exercițiile și operațiile alianței”, este răspunsul Ministerului Apărării Naționale, la solicitarea Euronews România.

„Trupele care trebuie transportate spre Flancul Estic sunt în principal trupele SUA, potrivit celor de la The Telegraph. Există mai multe feluri de războaie, unele sunt deja în desfășurare. Ne referim la război informațional, la sabotajele despre care spun unii că ar aparține Rusiei și la încurajarea partidelor politice de o anumită factură. Dar, există posibilitatea unui război fizic, între NATO și Rusia, iar Rusia nu se mai ferește, prin diverși oficiali, să spună că este pregătită pentru un astfel de scenariu. De aceea, militarii trebuie duși pe Flancul Estic.

Prima idee este să debarci undeva pe coasta Norvegiei, să duci militarii într-un port din Norvegia. Dar este posibil ca Rusia să atace cu rachete acele porturi, așa cum se întâmplă acum cu bazele militare din Ucraina. În acest caz, avem varianta de rezervă, portul Rotterdam din Țările de Jos, unde există și infrastructura necesară și pot fi debarcați sute de mii de oameni. Dacă și acest port ar fi în pericol, avem în sudul continentului Italia, Grecia și Turcia. Acestea sunt variantele de rezervă unde soldații americani și armamentul însoțitor poate ajunge la sol. E vorba de aproximativ 300.000 de militari care ar trebui să ajungă în zonă și asta rapid”, a spus jurnalistul Euronews România Cătălin Lența.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE