Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO renunță la planurile pentru un fond de ajutor de 100 miliarde de dolari pentru Ucraina. Noua propunere

În urmă cu câteva zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus ca Ucraina să beneficieze de un ajutor anual de cel puțin 40-43 de miliarde de dolari, pentru a face față războiului cu Rusia. Ulterior, s-a discutat despre varianta sumei de 100 de miliarde de dolari, timp de cinci ani.

Însă Stoltenberg a renunțat la aceste variante, pentru că unii membri NATO au refuzat. În schimb, el propune ca țările membre să își mențină contribuțiile actuale, potrivit Bloomberg.

Astfel, miniștrii Apărării din NATO ar urma să se angajeze că vor cheltui cel puțin 43 de miliarde de dolari pe an pentru a ajuta Ucraina. Această valoare corespunde mediei contribuției care era la momentul începerii invaziei, adică în februarie 2022. Însă

Șeful NATO renunță la planurile pentru un fond de ajutor de 100 miliarde de dolari pentru Ucraina

NATO ar urma să stabilească aceste obiective pentru donațiile făcute de fiecare membru în funcție de PIB-ul țării respective, iar acești indicatori ar urma să fie publicați anual, pentru a fi asigurată o bună transparență și pentru a ști exact în ce constă ajutorul oferit Ucrainei.

Noul plan nu ar necesita fonduri suplimentare. În aceste condiții, Stoltenberg crede că ucrainenii se vor putea bucura de o mai mare predictibilitate în ceea ce privește sprijinul.

  • Per total, Statele Unite ale Americii vor furniza jumătate din acest ajutor, iar restul va veni din partea celorlalți 31 de membri.

La summitul de la Washington va fi propus și faptul ca NATO să preia responsabilitățile operaționale pentru apărarea Ucrainei. Acest așa-numit grup de contact este condus de SUA, care coordonează furnizarea de arme Ucrainei.

Această variantă a lui Stoltenberg este agreată de aliați, potrivit sursei citate, însă Ungaria se opune în continuare.

La summitul de la Washington, care are loc peste câteva zile, vor fi discutate și convenite aceste probleme. Însă Turcia și-a exprimat rezerve în ceea ce privește unele aspecte din acest pachet de ajutor pentru ucraineni și cere prudență pentru a fi "siguri că nu se creează impresia unei implicări mai active a aliaților în conflict".

Variantele acestea ar fi mai benefice și în cazul în care în SUA ar putea avea loc schimbări după alegerile din noiembrie, iar aici este vorba despre o posibilă alegere a lui Trump ca președinte. De altfel, Donald Trump a fost cel care a stârnit îngrijorări după declarațiile de la începutul acestui an, când a spus că "SUA nu vor apăra o țară delincventă de o eventuală agresiune rusească". El s-a referit la faptul că SUA contribuie prea mult la bugetul NATO, în comparație cu alte țări care nu își respectă contribuția.

Dacă părțile se înțeleg asupra tuturor aspectelor, documentele ar urma să fie semnate la summitul de la Washington.

Recent, SUA le-au permis ucrainenilor să folosească armament occidental pentru a ataca direct teritoriul Rusiei. Joe Biden spune însă că atacurile nu vor viza Moscova sau Kremlinul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE