Donald Trump a declarat că ar "încuraja" Rusia să atace oricare dintre aliații NATO ai SUA care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare, scrie The Guardian.
Declarația fostului președinte și prezumtiv candidat republican pentru 2024 a fost descrisă ca fiind "îngrozitoare și dementă" de către Casa Albă.
Nu este clar dacă fostul președinte știe că țările membre nu plătesc bani și facturi către NATO sau altcineva, ci pur și simplu alocă 2% din PIB pentru propriile cheltuieli militare, scrie Reuters.
Trump a făcut această declarație sâmbătă, în timpul unui miting de campanie în Conway, Carolina de Sud, înainte de alegerile primare republicane de preferințe prezidențiale din acest stat, care vor avea loc pe 24 februarie.
"I-aș încuraja să facă ce naiba vor"
Fostul președinte și-a exprimat reticențele față de ajutorul acordat Ucrainei în timp ce aceasta se apără de invazia lansată de Rusia în februarie 2022 - precum și față de existența NATO, alianța de 31 de națiuni pe care SUA s-au angajat să o apere atunci când este necesar.
Sâmbătă, Trump a afirmat că, în timpul unei întâlniri nespecificate a NATO, i-a spus unui alt șef de stat că, sub conducerea sa, SUA nu vor apăra nicio țară "delincventă".
Donald Trump, fost președinte SUA: "Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat în picioare și a spus: Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?
Am spus: Nu ați plătit, sunteți delăsători? Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile."
Reacția Casei Albe
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre comentariile lui Trump, a declarat: "încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă - și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă".
Țările NATO au convenit în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, să oprească reducerile de cheltuieli pe care le făcuseră după Războiul Rece și să se îndrepte spre a cheltui 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024.
În timpul campaniei sale din 2016, Trump i-a alarmat pe aliații occidentali avertizând că, sub conducerea sa, Statele Unite ar putea renunța la angajamentele asumate prin tratatele NATO și ar putea veni în apărarea doar a țărilor care îndeplinesc obiectivul de 2% al alianței.
Începând cu 2022, NATO a raportat că șapte din cele 31 de țări membre ale NATO care sunt acum îndeplinesc această obligație - față de trei în 2014. Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a stimulat cheltuieli militare suplimentare din partea unor membri ai NATO.
Comentariile lui Trump vin în contextul în care Ucraina rămâne împotmolită în eforturile sale de a împiedica invazia Rusiei din 2022 și în condițiile în care republicanii din Congres au devenit din ce în ce mai sceptici în ceea ce privește acordarea de ajutor suplimentar țării, în timp ce aceasta se luptă cu contraofensivele blocate și cu deficitul de arme.