Toate cele patru secții Covid de la Institutul Matei Balș sunt pline. În ultimele zile numărul pacienților a crescut foarte mult.
În toată țara, săptămâna trecută, am avut peste 7.700 de cazuri de covid. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat recent că am putea ajunge, în luna august, la 10.000 de îmbolnăviri pe zi.
”Am ajuns să avem un număr de trei ori mai mare de pacienți care se prezintă. Mulți au forme ușoare, dar din păcate sunt copii mici care au nevoie de internare. Cele patru secții sunt întotdeauna pline. Ne așteptăm ca în viitorul apropiat să fie la fel și sper ca celelalte spitale să poată echilibra în așa fel încât pacientul care are nevoie de internare să poată găsi un loc la un alt spital de pediatrie sau un alt spital de profil.
Ce e acum este o sbvarianta legată tot de Omicron. Se transmite la fel de ușor, nu e la fel de agresiv, din fericire. Nu e vorba ca este o simptomatologie diferită, dar pentru un sugar trebuie monitorizare câteva zile și de aici dificultatea de a găsi loc pentru toate aceste cazuri.”, a declarat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, pentru Euronews.
Cât de transmisibilă este varianta BA1 a Omicronului
Există două categorii ale Omicron (BA1 și BA2), care au diferențe între numărul și tipul de mutații caracteristice. Testele Rt-PCR clasice detectează ambele variante, diferența este că pentru BA1 (cea mai răspindită) există o mutație (deletie 69-70 în gena Spike) care determină în anumite teste PCR un profil caracteristic (eșec de amplicare a genei S), ce poate ajuta în identificarea rapidă a unei posibile infecții cu varianta Omicron.