Se caută vinovații după ce trei mineri au murit și alți 13 au fost răniți într-o carieră din județul Gorj. Unul dintre minerii morți avea 29 de ani și o soție însărcinată. Alți trei copii minori au rămas fără tată.
La București, autoritățile fac analize și anchete, dar la fața locului minerii și familiile lor își jelesc morții și se plâng de condițiile proaste în care muncesc.
Muncitorii circulau cu o autoutilitară care nu era destinată transportului de persoane. Oamenii o numesc tanchetă. Șoferul a pierdut controlul volanului și aceasta s-a răsturnat cu cei 16 muncitori în ea.
Ce spune unul dintre minerii care și-a pierdut fratele în accident
Mitică Negoiță lucrează la mină de 27 de ani. Și-a pierdut fratele în accident și povestește că minerii sunt înghesuiți în fiecare zi în tanchete pentru a ajunge la carieră.
"Erau 25 în această tanchetă, aceasta este si pentru marfa si pentru persoane, ei spun ca nu este. Este o minciună. Așa duc oamenii în carieră, așa îi obligă să se urce în carieră, să plece la locul de muncă. Oamenii nu au cu ce să ajungă la locul de muncă. Situatia este foarte grea", spune bărbatul
Ministrul Energiei Virgil s-a deplasat în județul Gorj, pentru a face analiza primelor măsuri de la fața locului.
Tanchete vechi, dinainte de 1989
"De 26 de ani așa se face, cu astea, alte tanchete militare de pe timpul lui Ceaușescu unde mai gasim asa ceva?", se-ntreabă retoric Mitică Negoiță. .
"Sunt «sigure». Pentru noi... sunt sigure", a mai spus bărbatul.
Tragedia redeschide discuția despre soarta mineritului în România. De zeci de ani, oamenii muncesc în aceleași condiții dificile în singurele job-uri disponibile în zonă.
Locuitorii regiunii, dependenți de minerit
"Se tot amână proiectele de dezvoltare alternativă. Toată lumea știe că locuitorii zonei depind de minerit. Guvernul trebuia sa dezvolte programe alternative", arată Gabriel Dumitrașcu, fost șef al direcției de privatizare în domeniul energiei.
După tragedie, directorul sucursalei miniere, directorul exploatării şi şeful Carierei au plecat din funcții. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a vorbit și despre o analiză a responsabilității ministrului Energiei în acest caz.
"N-aș vrea să vorbesc despre decizii personale. În funcție de rezultatul acestor evaluări sau cum va arăta această înlănțuire a posibilităților, nu putem exclude nicio opțiune", a transmis inițial Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Ulterior, Guvernul a transmis precizări suplimentare, care contrazic declarația purtătoului de cuvânt.
"Chestiunea responsabilităților privind tragicul accident de la CEO Oltenia va fi stabilita in urma anchetei judiciare si pe baza concluziilor echipelor de verificare. (...) Pentru a evita interpretări eronate ale situației de fapt la nivelul Guvernului, la acest moment, nu se pune problema demisiei sau demiterii vreunui membru al Cabinetului.
Ce se întâmplă acum în Motru
În Motru este o liniște suspectă, transmite echipa Euronews România, aflată în județul Gorj.
Oamenii care lucrează în mină spun că vin de acasa și cu șuruburi, pentru că nu au cum să lucreze cu utilajele din dotare. Totodată, nu există drumuri, iar victimele lipsei infrastructurii sunt în număr de cel puțin două pe an.
Oamenii continuă să muncească, activitatea nu a fost întreruptă, însă, din păcate, aceștia preferă să tacă, pentru că iminenta pierdere a locurilor de muncă și nesiguranța zilei de mâine, în situația în care ar vorbi despre ce se întâmplă la mină, îi sperie.