Trei persoane au murit, iar alte 13 au fost rănite, după ce o mașină cu muncitori s-a răsturnat în cariera minieră din județul Gorj. Din cauza numărului mare de victime, autoritățile au activat și Planul Roșu de Intervenție.
Mesajul premierului după accidentul de la Compexul Energetic Oltenia: „Se vor prezenta primele măsuri concrete pentru cei vinovați de producerea accidentului, până săptămâna viitoare.”
„Ieri a avut loc din păcate un accident tragic la Complexul Energetic Oltenia. Și-au pierdut viața trei muncitori la cariera de la Jilț. Doresc să transmit condoleanțe familiilor celor trei muncitori și a celor care au fost răniți. Încă din primul moment, am decis ca autoritățile să se deplaseze la fața locului. Am transmis ministrului Energiei să se deplaseze urgent în județul Gorj și să facă analiza și să ia primele măsuri la fața locului.
În acest moment atât ministrului Energiei, cât și cel al Muncii, prin Inspecția Muncii, vor continua activitatea de verificare și cercetare a cauzelor producerii accidentului și, până săptămâna viitoare, în ședința de guvern, se vor prezenta primele măsuri concrete pentru cei vinovați de producerea accidentului și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în CE Oltenia”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
Surse: Statul va despăgubi familiile victimelor
Potrivit unor surse guvernamentale, săptămâna viitoare vor fi luate măsuri concrete după accidentul din Gorj
De asemenea, familiile victimelor vor fi despăgubite de statul român, precizează aceleași surse.
ȘTIREA INIȚIALĂ
În mașină se aflau, în total, 25 de persoane. Accidentul a avut loc în cariera Jilț Sud, din cadrul Complexul Energetic Oltenia. Două dintre victime care se aflau în stare mai gravă au fost transportate la spital cu elicopterele SMURD la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a anunțat că a demarat o anchetă în urma accidentului, iar la faţa locului deplasându-se doi inspectori de muncă.
Virgil Popescu, după accidentul din cariera Jilț Sud: „Am solicitat demisia a trei directori direct răspunzători de activitate”
Ministrul Energiei a anunțat că a cerut demisia a trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, care răspund direct, pe cale ierarhică, de activitatea carierei Jilț Sud, unde au murit trei persoane și mai multe au fost rănite. Virgil Popescu a subliniat că tragedii precum cea produsă marți nu trebuie să se mai întâmple.
Virgil Popescu a precizat că a mers la cariera minieră Jilț Sud, unde a discutat cu angajații și cu reprezentanții conducerii unității. În schimb, liberalul a spus că nu a mers la locul producerii accidentului deoarece „era noapte şi nu se putea înainta”, dar dacă ar fi fost echipat corespunzător şi pe timp de zi, probabil ar fi ajuns.
„Am avut o discuţie cu şeful de tură, am primit informaţii despre ceea ce s-a întâmplat acolo. Am avut o discuţie şi cu directorul sucursalei miniere (...). Am vorbit deja cu şeful Corpului de Control al Ministerului Energiei şi o comisie va veni la CE Oltenia pentru evaluarea stadiului securităţii în muncă (....) şi am solicitat deja, de urgenţă, schimbarea din funcţie a directorului sucursalei miniere, a directorului exploatării şi a şefului Carierei pentru că asemenea tragedii nu trebuie să se mai întâmple. (...)
Nu s-a putut intra acolo, era noapte. Am discutat cu minerii, dar prefer să păstrez discuţiile confidenţiale", a spus Virgil Popescu, conform Agerpres.
Totodată, ministrul Energiei a menționat că miercuri va trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia pentru a analiza detaliat activitatea Carierei Jilţ şi a companiei, inclusiv amenzile aplicate de inspectorii de muncă în urma accidentelor de muncă anterioare.
"Aştept o evaluare exactă a ceea ce s-a întâmplat. Corpul de Control va analiza inclusiv amenzile aplicate de ITM la accidentele de muncă anterioare", a concluzionat Virgil Popescu, potrivit sursei citate.
Raed Arafat, despre accidentul din cariera Jilț Sud: „A avut loc în condiții de transport probabil improprii”
Read Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, în direct la Euronews România, că echipajele de salvatori trimise la fața locului au reușit să ajungă doar în apropierea zonei în care s-a produs accidentul, deoarece „accesul în carieră a fost imposibil pentru utilajele de intervenție medicală”.
„Planul roșu a fost dezactivat la ora 16. Noi am reușit să trimitem acolo echipaje care au ajuns în apropierea zonei unde a fost accidentul. Accesul în carieră a fost imposibil pentru utilajele de intervenție medicală. A trebuit să fie aduși până la o platformă pacienții unde au fost triați și transportați cu ambulanțele SMURD, SAJ și cu cele două elicoptere SMURD trimise de la Craiova și de la Caransebeș.
La acest moment, sunt trei decese. Nu avem alte informații despre pacienți care să fie în risc vital, dar bineînțeles aici colegii de la Spitalul din Craiova vor ieși cu alte informări după ce vor fi investigați pacienții și vor fi supuși tratamentelor la nivel spitalicesc.
Erau șapte care erau considerați de cod galben. Sunt probleme acolo, posibil fracturi, alte leziuni. Situația fiind în dinamică, noi nu aveam toate informațiile.
Ei trebuie supuși unor investigații. Poate la spital să se găsească și alte leziuni, cum ar fi o sângerare intra abdominală sau alte probleme toracice”, a declarat dr. Raed Arafat.
Șeful DSU, despre anchetarea accidentului din cariera Jilț Sud. „Putea să fie mult mai rău”
„Faptul că un camion care avea oameni în el s-a răsturnat, putea să fie mult mai rău. La acest moment e foarte greu să mă pronunț de la distanță. Sunt inspectorii care vor verifica și vor analiza toată situația, dar când oamenii nu sunt puși în condiții normale de transport, cu centuri, scaune, cabine de transport destinate acestui lucru, răsturnarea unui camion, oamenii care sunt în spate cad, iar camionul să vină peste ei, pot să sufere leziuni care să-i ucidă pe loc sau să fie răni foarte grave care să le pună viața în pericol.
Faptul că avem trei decedați și restul răniților care au plecat la spital , faptul că acest accident a avut loc în condiții de transport probabil improprii. Asta o să vedem cei care investighează accidentul. De aici o să se vadă care sunt soluțiile pentru a preveni astfel de situații în viitor”, a concluzionat șeful DSU.
Managerul CEO Oltenia: Angajații implicați în accident, transportați cu un camion pentru marfă
Într-o intervenție telefonică la Euronews România, Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că accidentul soldat cu moartea a trei persoane este „poate cel mai tragic eveniment întâmplat la CEO Oltenia”.
„Îmi exprim regretul și condoleanțele pentru ceea ce s-a întâmplat. Este poate cel mai tragic eveniment întâmplat la Complexul Energetic Oltenia. (...) Este un eveniment care va fi cercetate de către organele abilitate, de către Inspecția Muncii, Procuratură”, a afirmat managerul CEO Oltenia.
Daniel Burlan a afirmat că a mers la fața locului pentru a vedea condițiile în care s-a produs accidentul.
„Ca să preîntâmpinăm astfel de evenimente, noi am început un program cu ceva ani în urmă printr-o exigență privind calificarea mijloacelor de transport care duc personalul în carieră. Am limitat ca acele mijloace de transport în carieră să se facă la maximum de nouă locuri și mijloace de transport special pentru personal.
Există mijloace de transport în cariere destinate exclusiv transportului de persoane. Acest mijloc de transport implicat în acest eveniment nu avea această destinație. Avea destinația de transport marfă și unele dispozitive”, a explicat el.
Burlan a mai explicat că în camion se aflau 16 persoane, nu 25, și că în ultimii ani a încercat să achiziționeze vehicule speciale cu tracțiune 6X6 pentru transportul angajaților în carieră.
„Am solicitat oferte de la multe firme din țară pentru mijloacele de transport. Din păcate, nu am identificat în țară alte mijloace de transport, cu toată dorința noastră de a îmbunătăți.
În anii trecuți am solicitat mijloace de transport cu o capacitate mai mare. Din păcate nu am avut oferte pentru aceste mijloace de transport. Nu se pot omologa, să fie conforme pentru transportul în carieră”, a mai precizat el.
Reacția CEO Oltenia, în cazul accidentului din cariera minieră. „Autovehiculul a derapat pe pod și a căzut peste transportor”
„În data de 17.01.2023, in jurul orei 13:00, in perimetrul carierei Jilt Sud, personalul care a participat la interventia mecanica la Excavatorul 1400-05 a urcat intr-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu.
În timpul coborârrii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehiculul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldandu-se cu 16 victime. Printre acestea se numără 14 salariați ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.
Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate pentru a fi cercetate si stabilite cu exactitate cauzele si imprejurarile producerii acestuia.
Conducerea si colectivul CE Oltenia isi exprima regretul fata de tragicul eveniment care a avut loc si transmite sincere condoleante familiilor indurerate”, se arată într-un comunicat la CEO Oltenia.
Potrivit ISU Gorj, în accidentul produs din cariera minieră Jilț Sud au fost implicate 25 de persoane.
„Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a fost activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Gorj.
La fața locului au fost alocate 1 mașină de stingere, 2 ambulanțe SMURD, 1 echipaj de descarcerare, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 4 ambulanțe SAJ, precum și 2 elicoptere SMURD. Misiunea este în dinamică”, au precizat reprezentanții ISU Gorj.
Zona în care s-a produs accidentul nu este accesibilă autospecialelor de intervenție, motiv pentru care victimele vor fi transportate cu mijloace din dotarea carierei Jilț Sud, pe o platformă betonată, unde se află echipajele de intervenție.
Una dintre persoanele rănite este în drum spre spitalul Motru, două sunt în drum spre spitalul din Târgu Jiu şi una a fost preluată de elicopterul SMURD. Toate sunt conştiente şi cooperante în acest moment, au precizat reprezentanții ISU Gorj, citați de Agerpres.