Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când va fi anunțată data conclavului pentru alegerea următorului papă

După înmormântarea Papei Francisc, cardinalii se vor întruni într-un conclav pentru a alege al 267-lea papă al Bisericii Catolice. Conclavul trebuie organizat în termen de 15-20 de zile de la moartea Papei Francisc.

Când vom ști data conclavului pentru alegerea următorului papă

Potrivit Reuters, cardinalii vor anunța după funeraliile de sâmbătă când va avea loc conclavul pentru alegerea următorului papă. Conclavurile pot dura doar o zi, dar se știe că pot dura și ani de zile. În istoria conclavurilor, au existat câteva situații excepționale.

Cel mai lun conclav din istorie a durat doi ani și nouă luni și a avut loc în anii 1268-1271. De cealaltă parte, cel mai scurt conclav din istorie, cel din anul 1503, a durat numai câteva ore.

Cardinalul sud-coreean Lazarus You Heung-sik, a prezis un conclav scurt, dar a recunoscut că tranziția este plină de incertitudini, transmite Associated Press.

Cum se va desfășura conclavul

În cadrul conclavului, doar cardinalii cu vârsta sub 80 de ani pot să voteze. În prezent Biserica catolică cuprinde 135 de cardinali cu vârsta mai mică de 80 de ani. Nu se știe însă dacă vor participa cu toții. Cel puțin doi dintre ei singur nu vor participa, din motive de sănătate, potrivit AP. Este vorba despre cardinalul spaniol Antonio Cañizares Llovera (79 de ani) și cardinalul boscniac Vinko Puljic (79 de ani).

Cardinalii cu vârsta de peste 80 de ani nu pot participa la conclav, dar se pot alătura întrunirilor zilnice, desfășurate cu ușile închise, organizate înaintea votului. În aceste întruniri, denumite și adunări generale, sunt abordate problemele cu care se confruntă Biserica Catolică.

Pe întreaga perioadă a alegerii noului papă, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sfântul Petru.

Cu excepția primei zile a conclavului, când se ține o singură rundă de vot, cardinalii votează în toate celelalte zile ale conclavului de câte două ori, până la alegerea unui candidat cu o majoritate de două treimi plus unu. Toți participanții jură să păstreze secretul cu privire la vot.

Cardinalii votează pe buletine de vot din hârtie, pe care sunt inscripționate în latină cuvintele „Eligo in Summum Pontificem” („Eu aleg ca suveran pontif”). Voturile sunt adunate și arse la sfârșitul sesiunilor conclavului de dimineață și de după-amiază, fumul rezultat fiind evacuat printr-un horn improvizat deasupra Capelei Sixtine.

Fumul negru indică un rezultat neconcludent, în timp ce fumul alb anunță alegerea unui nou papă. Marele clopot al bazilicii Sfântul Petru va fi tras în semn al alegerii unui nou suveran pontif.

Papa Francisc va fi înmormântat sâmbătă

Înmormântarea Papei Francisc va avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 11:00, ora României. Este decizia luată marți de cardinalii Bisericii Catolice, la Vatican. La ceremonia care va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re, sunt așteptați să participe șefi de stat din întreaga lume.

Luni seară, Vaticanul a dat publicității și testamentul Papei Francisc. Datat din 29 iunie 2022, documentul conține a singură dorință a Suveranului Pontif, și anume că vrea să fie înhumat în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, unde obișnuia să meargă să se roage la începutul și sfârșitul oricărei călătorii apostolice.

Papa a cerut ca mormântul său să fie simplu, direct în pământ, iar pe el să fie înscris un singur cuvânt: Franciscus. Planurile sale nu respectă tradițiile. Conform dorinței sale, va fi înmormântat în afara Vaticanului, fără fastul și ceremoniile obișnuite.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște

Papa Francisc a murit în dimineața zilei de luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la reședința sa de la Vatican, Casa Santa Marta, din cauza unui accident vascular cerebral.

Anunțul decesului Papei Francisc a fost făcut de cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.

Cardinalul Kevin Farrell: „Dragi frați și surori, cu profundă tristețe, sunt nevoit să anunț moartea Sfântului nostru Părinte, Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, episcopul Romei, Papa Francisc s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați.”

În ultimele luni, Suveranul Pontif se confruntase cu mai multe probleme de sănătate, de natură respiratorie.

Decesul Suveranului Pontif pune în mișcare un proces lung și meticulos care include o serie de proceduri clare și obiceuri vechi de sute de ani.

Perioada dintre moartea Papei și alegerea succesorului său se numește interregnum. În acest timp Biserica Catolică răspândește lumii moartea Papei, fiind o procedură lungă și plină de simbolism.

Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție, numită sede vacante, adică „scaunul este vacant”, timp în care conducerea Bisericii este predată temporar Colegiului Cardinalilor, cu toate că ei nu pot lua decizii majore până când nu este ales un nou Papă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE