Polițiștii de frontieră libieni au salvat zeci de migranți despre care spun că au fost abandonați în deșert de autoritățile tunisiene, fără apă, hrană sau adăpost.
Sute de migranți au fost forțați să se mute în zone aride și neospitaliere de la granița cu Libia și Algeria, în urma unor tulburări rasiale care au avut loc la începutul lunii iulie la Sfax, al doilea oraș ca mărime din Tunisia.
Migranții erau vizibil epuizați și deshidratați, stând culcați pe nisip și folosind arbuști pentru a încerca să se protejeze de căldura de peste 40 de grade Celsius, potrivit presei franceze.
Grupul de cel puțin 80 de migranți a fost găsit într-o zonă nelocuită de lângă Al-Assah, un oraș aflat în apropierea graniței dintre Tunisia și Libia, la aproape 150 de kilometri vest de Tripoli.
Grănicerii libieni le-au dat apă și i-au dus pe migranți - în primul rând femei și copii - la un adăpost. Într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, un ofițer poate fi auzit spunând: "Îi vedeți? Este trist. Sunt expulzați din Tunisia în Libia". "Am găsit un alt grup cu copii și femei", a adăugat ofițerul, arătând spre frontiera tunisiană, la câteva sute de metri distanță.
Sute de migranți, forțați să fugă
Sute de migranți au fugit sau au fost forțați să părăsească orașul tunisian Sfax ca urmare a tensiunilor rasiale. Portul Sfax este un punct de plecare pentru numeroși migranți din țări sărace și devastate de violență. În căutarea unei vieți mai bune în Europa, aceștia se angajează adesea în tentative riscante de traversare a Mediteranei, adesea la bordul unor ambarcațiuni improvizate.
Recent, Semiluna Roșie tunisiană a declarat că a oferit adăpost pentru 600 de migranți care au fost duși după 3 iulie în zona militarizată de la Ras Jedir, la nord de Al-Assah, pe coasta Mediteranei.