Preşedintele tunisian Kais Saied şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au semnat un acord de "parteneriat strategic" care ar urma să ajute la combaterea traficului de fiinţe umane, dar şi la dezvoltarea economică a ţării, au anunţat duminică preşedinţia tunisiană şi mai mulţi lideri europeni, relatează Reuters şi AFP.
Ursula von der Leyen, Mark Rutte şi Giorgia Meloni, şefa guvernului italian, au făcut parte din delegaţia UE care s-a deplasat în Tunisia după ce numărul migranţilor proveniţi din această ţară a crescut semnificativ în ultimele luni. A fost a doua lor vizită în Tunisia după cea din urmă cu o lună.
Textul "conţine acorduri pentru perturbarea modelului de afaceri al contrabandiştilor şi traficanţilor de fiinţe umane, întărind controlul la frontieră şi ameliorând înregistrarea şi returnarea. Toate măsuri esenţiale pentru stimularea eforturilor de a opri migraţia neregulată", a postat pe Twitter premierul olandez Mark Rutte.
Our teams have worked very hard to deliver rapidly on a strong package, which is an investment in our shared prosperity, stability and in future generations.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 16, 2023
It is built on 5 pillars ↓ https://t.co/xYKDk3tisJ
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat satisfacţia pentru un acord menit să ducă la investiţii într-o "prosperitate împărtăşită". Ea a evocat cinci piloni, între care problema migraţiei.
Este vorba despre "o nouă etapă importantă pentru a trata criza migraţiei într-un mod integrat", a spus Giorgia Meloni, care l-a invitat pe preşedintele tunisian Kais Saied, aflat alături de ea, să participe duminica viitoare la Roma la un summit privind migraţia.
Potrivit Giorgiei Meloni, parteneriatul între Tunisia şi UE "poate fi considerat ca un model pentru stabilirea de noi relaţii cu Africa de Nord".
Ajutor de 105 milioane de euro pentru a lupta împotriva imigraţiei neregulate
Acordul prevede un ajutor de 105 milioane de euro pentru a lupta împotriva imigraţiei neregulate şi un ajutor bugetar de 150 de milioane de euro, în condiţiile în care Tunisia este sufocată de o datorie de 80% din PIB-ul său şi duce lipsă de lichidităţi.
Cu prilejul primei sale vizite, troica europeană a evocat o "asistenţă macrofinanciară de 900 de milioane de euro" care ar putea fi furnizată Tunisiei sub forma unui împrumut în anii care urmează.
Ursula von der Leyen a declarat duminică seară că Bruxellesul "este gata să furnizeze această asistenţă imediat ce condiţiile vor fi îndeplinite".
Această asistenţă a UE este condiţionată de un acord între Tunisia şi Fondul Monetar Internaţional pentru un nou credit, un dosar care este în impas de luni de zile.