Putem preveni decesele în exces din cauza valurilor de căldură, susțin experții - dar numai dacă „revizăm urgent” modul în care ne descurcăm cu vremea extremă.
Chiar dacă zilele devin mai reci, este greu să uiți vara arzătoare pe care tocmai a îndurat-o Europa.
De la fermierii afectați de secetă la navetiștii extenuați, nimeni nu a fost imun la căldură. Însă pentru unii acest fenomen a fost fatal.
În Anglia și Țara Galilor, valul de căldură a provocat 3.271 de decese - cel mai mare număr din 2004.
Numărul sumbru este „scandalos”, spune Bob Ward, director de politici și comunicații al Institutului de Cercetare Grantham privind Schimbările Climatice și Mediul.
„Imaginați-vă dacă am fi avut vreun alt eveniment meteorologic, cum ar fi o inundație , care ar fi ucis peste 3.000 de oameni. Ar fi considerat pe bună dreptate un dezastru natural . Faptul că nu vorbim despre asta ca despre un dezastru natural arată că practic suntem orbi asupra riscului”, spune el.
Cine este cel mai expus riscului - și cum putem proteja oamenii în timpul valurilor de căldură, vedem în rândurile care urmează.
Cum afectează căldura extremă corpului uman?
Valurile de căldură scot din funcțiune sistemele de reglare internă ale corpului. Pentru a face față căldurii extreme, transpiram - dar acest lucru duce la pierderea lichidelor și a sărurilor. Temperaturile ridicate măresc vasele de sânge, provocând scăderi bruște ale tensiunii arteriale.
După expunerea prelungită la căldură extremă, pierdem capacitatea de a transpira. În cele din urmă, creierul se închide. Persoanele în vârstă sunt mult mai expuse riscului, la fel ca și cei cu afecțiuni de sănătate subiacente.
„Căldura poate ucide oamenii foarte repede, mult mai repede decât frigul”, spune Ward.
Cum împiedicăm oamenii să moară în valuri de căldură?
Guvernul Marii Britanii tratează valurile de căldură ca pe o problemă de sănătate - emitând îndrumări pentru ca spitalele să se pregătească și operează un sistem de alertă înainte de vreme extremă.
„Cel mai trist este că majoritatea oamenilor care mor (din cauza căldurii) mor acasă”, explică el. „Guvernele au neglijat prevenirea”.
Investește în clădiri prietenoase cu căldura
„Trebuie să oprim cu adevărat dezvoltatorii să construiască, de exemplu, orice cu un singur aspect care are doar un set de ferestre pe o parte”, spune el.
Clădirile cu ferestrele orientate într-o singură direcție - o întâmplare comună în apartamente - sunt mult mai greu de ventilat.
Apartamentele din blocurile de birouri transformate sunt deosebit de periculoase, deoarece ferestrele nu se deschid întotdeauna.
Arhitecții pentru construcții noi trebuie să acorde prioritate arhitecturii ecologice, spune Paul de Zylva, analist senior la Friends of the Earth.
Adaptați casele existente pentru a face față vremii calde
Pentru casele care au fost deja construite, adaptarea este cheia. Instalarea jaluzelelor în exteriorul unei ferestre este o modalitate de a învinge căldura.
Ventilația este, de asemenea, esențială. Ar trebui să țineți ferestrele și jaluzelele închise în timpul zilei, dar deschideți-le noaptea și dimineața devreme pentru a lăsa aerul rece să intre. În mod contraintuitiv, formele de izolație pot preveni supraîncălzirea casei tale .
Izolarea țevilor, de exemplu, împiedică căldura să iasă din țevi, în timp ce izolația pereților din fibră de sticlă captează căldura și împiedică transferul acesteia în spațiile mai reci din casă. Aerul condiționat - care este rău pentru planetă și pune presiune asupra rețelei electrice - ar trebui să fie o ultimă soluție, spune Ward.
Creșteți educația și reziliența comunității
O parte a problemei, spune Ward, este înțelegerea noastră despre cum să ne răcim.
„De exemplu, oamenii sunt tentați, în cele mai calde momente ale zilei, să deschidă geamurile și doar să spere că se va răci. Dar de fapt, asta lasă doar aerul cald să intre.”
Campaniile educaționale pot combate aceste neînțelegeri - și încurajează responsabilitatea comunității.
Comunitățile trebuie să învețe să aibă grijă una de cealaltă, verificând vecinii vulnerabili și oferind spații de răcire comunității.
„Dacă ești relativ sănătos, gândește-te cine ar putea fi în jurul tău și dacă ar putea fi deosebit de vulnerabili la căldură”, spune Ward.
„Poate fi o chestiune de viață sau de moarte .”