Temperaturile caniculare au adus un consum mai mare de curent electric în România. Perioada de foc de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lui iulie a echivalat cu o creștere a cererii de 10 % la nivel național, comparativ cu o zilele de vară cu temperaturi normale.
Cel mai mare consum de curent electric din această vară a fost înregistrat în data de 5 iulie când temperatura maximă a atins peste 35 de grade Celsius în Capitală. Perioada caniculară de la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie a condus la o creștere a consumului de energie electrică la orele prânzului cu aproximativ 800 – 1000 MW în plus față de zile cu temperaturi normale pentru această perioadă.
Când s-a atins recordul maxim
În România, ziua cu un consum record de energie electrică pentru sezonul de vară a fost 28 iulie anul trecut când în București erau aproape 38 de grade. Așteptăm temperaturi asemănătoare și în următoarea perioadă.
„Peste temperaturi de 30 de grade Celsius la fiecare grad Celsius crescut la nivel național ca temperatură maximă în jurul prânzului avem și o creștere de consum de energie electrică cu aproximativ 100 MW pentru fiecare grad Celsius crescut”, a explicat Virgiliu Ivan, directorul Unității Operaționale Dispecerul Energetic Național din cadrul CNTEE Transelectrica.
Hidrocentralele, principala sursă de curent electric din România
Cea mai mare cantitate de curent electric produs la noi în țară provine de la hidrocentrale. Chiar în aceste condiții de secetă, perioadă în care debitele râurilor scad, suntem acoperiți din punctul de vedere al producției de energie electrică.
„Este o perioadă secetoasă care a condus la volume de apă acumulate în lacurile de acumulare ceva mai mici față de anii trecuți, dar sunt la un nivel suficient de ridicat încât să asigure alimentarea cu energie electrică în continuare, dar este un impact în ceea ce privește producția din surse hidro, care a fost compensată și din alte resurse și, bineînțeles, din importul de energie electrică”, a precizat Virgiliu Ivan.
Instituțiile publice vor avea limită de temperatură
Oficialii dispeceratului de energie spun că nu există riscul unor restricții la nivelul consumului, cel puțin în această vară și la toamnă. Pentru economii de gaze și energie electrică, Comisia Europeană va cere săptămâna viitoare statelor membre să limiteze temperatura din instituțiile publice la 19 grade iarna și 25 de grade Celsius vara.
În Franța producătorul de energie electrică de stat a transmis că ar putea reduce activitatea în unele centrale nucleare din cauza secetei care a redus debitele pe râurile implicate în procesul de răcire. Hidrocentralele din Italia și Spania au, de asemenea, o producție redusă. La noi în țară, canicula se va resimți din nou și pe final de săptămână.
Temperaturi sufocante în România
„În zilele următoare temperaturile vor crește în special din cauza acestei mase de aer foarte cald care va ajunge în zona României dinspre vestul și sudul continentului, dar în special dinspre nordul Africii. Această masă de aer va avea caracteristici tropicale și va avea temperaturi deosebit de mari, mai ales pe parcursul zilei de vineri se vor înregistra valori de peste 35 de grade în vestul, sudul, estul țării. În restul teritoriului o să se înregistreze temperaturi între 30 și 34 de grade Celsius”, a explicat Meda Andrei, meteorolog.
Consumul mare de energie electrică pe fondul caniculei vine în contextul în care prețurile au explodat în toată Europa. În Marea Britanie prețul unui megawatt-oră ajunge la aproape 200 de lire sterline, iar în Franța, aproape 150. În România, potrivit ultimelor date privind inflația, costurile cu energia electrică au crescut cu 17% în luna iunie comparativ cu vara trecută.