Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie și Norvegia încep discuțiile pentru acord în domeniul Apărării în Arctica pentru a-l contracara pe Putin

Marea Britanie și Norvegia au început joi negocierile pentru a încheia un acord în domeniul Apărării, cu scopul de a contracara amenințările din partea Rusiei în regiunea Arctică, relatează publicația Politico.

Ministrul britanic al Apărării, John Healey, s-a întâlnit cu omologul său norvegian, Tore Sandvik, la Comandamentul comun norvegian, o fortăreață săpată adânc în versantul unui munte din apropierea orașului Bodø din nordul statului norvegian, chiar deasupra Cercului Polar Arctic.

Acordul din domeniul apărare va însemna o consolidare a colaborării între forțele armate ale celor două țări, inclusiv protejarea cablurilor submarine împotriva sabotajului. Din momentul izbucnirii invaziei ruse asupra Ucrainei în februarie 2022, navele care călătoresc spre sau din porturile rusești au fost suspectate că au întrerupt legături importante ale infrastructurii europene - fie accidental, fie prin acțiuni de sabotaj - în special în Marea Baltică.

„Norvegia rămâne unul dintre cei mai importanți aliați ai Regatului Unit. Vom începe o nouă eră a unui parteneriat în domeniul Apărării, pentru a ne apropia mai mult ca oricând, în timp ce facem față amenințărilor tot mai mari, consolidăm NATO și ne sporim securitatea în Marele Nord”, a declarat Healey, potrivit sursei citate.

„Regatul Unit este hotărât să joace un rol de lider în ceea ce privește securitatea europeană, susținând bazele securității și prosperității noastre pe plan intern și arătând adversarilor noștri că suntem uniți în hotărârea noastră de a ne proteja interesele”, a adăugat oficialul britanic.

Reacția ministrului britanic al Apărării vine pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA și Europa cu privire la negocierile de pace din Ucraina. Președintele american Donald Trump a susținut că Rusia „are cărțile în mână” în cadrul discuțiilor și l-a catalogat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind un „dictator” pentru că nu a organizat alegeri în timp de război.

De asemenea, Statele Unite au susținut că aliații europeni ai NATO trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, în condițiile în care Marea Britanie încearcă să aloce 2,5 % din PIB pentru capacitățile sale militare.

Healey a anunțat marți că Ministerul britanic al Apărării va începe „cea mai mare reorganizare în domeniul apărării din ultimii 50 de ani” pentru a se asigura că este pregătit de război.

La întâlnirea de miercuri cu trupele norvegiene care patrulează la granița cu Rusia, Healey a spus că a fost „foarte interesat” că acestea au încorporare, ceea ce nu este cazul în Marea Britanie.

Vizita lui Healey a avut loc după ce o navă spion a Rusiei a intrat în apele Regatului Unit în ianuarie și în noiembrie anul trecut. Luna trecută, secretarul Apărării a declarat în Parlament că nava a fost „folosită pentru colectarea de informații și cartografierea infrastructurii subacvatice critice a Regatului Unit” înainte de a naviga în Marea Nordului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE