Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amenință că va amplasa arme nucleare la granița sa cu Occidentul dacă SUA trimit rachete în Germania

Rusia ia în calcul posibilitatea de a amplasa arme nucleare la frontierele sale vestice în cazul în care Statele Unite vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei. Anunțul a fost făcut de adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, care a vorbit despre ”măsuri compensatorii” în cazul unei escaladări.

”Dacă reprezentanţii Guvernului federal german consideră justificată declanşarea unei escaladări sub pretextul că se întâmplă ceva în această regiune, noi vom reacţiona cu măsuri compensatorii în modul pe care-l considerăm cel mai adecvat", a afirmat Riabkov, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.

"Nu exclud nicio variantă", a spus oficialul rus, după ce a fost întrebat dacă Guvernul de la Moscova ar putea amplasa arme nucleare la frontierele occidentale ale țării.

Reacția lui Serghei Riabkov vine în contextul în care Washingtonul şi Berlinul au anunţat săptămâna trecută că vor începe desfăşurarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Germaniei în 2026, inclusiv rachete SM-6, Tomahawk şi arme hipersonice aflate în dezvoltare, notează sursa citată.

Moscova a condamnat această desfășurare pe care o consideră a fi o ”ameninţare foarte gravă" la adresa securităţii naţionale a Rusiei. De altfel, măsura este catalogată drept una temporară până când Europa îşi va avea pregătite propriile rachete cu rază lungă de acţiune.

Adjunctul ministrului rus de Externe: Rusia îşi exprimă cu regularitate temerile

Serghei Riabkov a evidențiat că Rusia trebuie să-şi "calibreze" răspunsurile, în funcție de capacităţile totale ale ţărilor NATO.

”Aceasta nu este o ameninţare pentru nimeni. Este modalitatea de a găsi algoritmul de reacţie cel mai eficient faţă de ameninţările în schimbare, inclusiv din punctul de vedere al costurilor”, a menționat oficialul rus.

”Rusia îşi exprimă cu regularitate temerile cu privire la activităţile militare biologice efectuate cu participarea şi asistenţa directă a agenţiei militare a SUA în laboratoare din apropierea frontierei ruse, foarte departe de teritoriul american”, a spus Riabkov, potrivit agenției TASS.

Potrivit oficialului rus, Moscova a propus iniţiative de consolidare şi instituţionalizare a regimului Convenţiei privind interzicerea armelor bacteriologice (biologice) şi cu toxine (BTWC), "inclusiv constituirea unor echipe bio-medicale şi grupuri anti-epidemice".

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a susţinut anterior că Statele Unite au stabilit în jurul Rusiei o reţea de laboratoare care desfăşoară experimente biologico-militare mai ales cu materiale genetice ale populaţiilor slave, iar o comisie parlamentară rusă a prezentat la jumătatea lunii aprilie un raport despre activitatea unor laboratoare biologice americane în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE