Procurorii din Rusia a anunțat joi că dispun de probe potrivit cărora agresorii care au împușcat mortal peste 140 de persoane la sala de spectacole Crocus din Moscova au avut legătură cu ”naționaliști ucraineni”. Afirmațiile anchetatorilor ruși au fost respinse de Statele Unite care au catalogat anunțul drept un ”nonsens” și o propagandă nefondată, relatează agenția Reuters.
Rusia a învinuit încă de la început Ucraina că ar avea legătură cu atacul, deși oficialii de la Kiev au negat acuzațiile, iar gruparea Statul Islamic a revendicat agresiunea.
Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat prima oară că a descoperit dovezi referitoare la implicarea Ucrainei. Deși au descris natura presupusei dovezi, anchetatorii ruși nu au publicat-o.
”În urma colaborării cu teroriștii reținuți, a studierii dispozitivelor tehnice confiscate de la aceștia și a analizării informațiilor despre tranzacțiile financiare, au fost obținute dovezi ale legăturii acestora cu naționaliștii ucraineni", au precizat procurorii ruși, conform sursei citate.
- Atacul din Rusia, folosit ca pretext pentru intensificarea luptelor în Ucraina. Cristian Diaconescu: ”Un răspuns de natură militară va exista”
- Maria Zaharova, sceptică privind atacul din Moscova: Este greu de crezut că a fost comis de ISIS
- Atacul din Rusia, o înscenare. Ipoteza unui fost ambasador la Moscova: Au recurs la metode dure pentru a garanta supraviețuirea lui Putin
Rusia susține că autorii atacului armat ar fi primit criptomonede din Ucraina
De asemenea, anchetatorii ruşi au menționat că autorii atentatului au primit sume importante de bani trimise din Ucraina, în pofida faptului că Guvernul de la Kiev a negat orice implicare.
”Anchetatorii dispun de informaţii care confirmă că autorii atentatului au primit sume importante de bani şi criptomonede provenite din Ucraina, care au fost folosite la pregătirea acestei crime", a transmis Comitetul de Anchetă rus pe Telegram, conform agenției AFP, citată de Agerpres.
"Un alt suspect implicat în sistemul de finanţare a teroriştilor a fost identificat şi plasat în detenţie", a precizat pe Telegram Comitetul de Anchetă, organismul responsabil cu principalele anchete penale din Rusia.
Statele Unite au avertizat Rusia despre riscul comiterii unui atac în Moscova
Încă de la începutul lunii martie, serviciile de informații din Statele Unite au avertizat că ”extremiști” plănuiesc să comită un atac în Moscova. De altfel, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al SUA, a subliniat că a fost transmis inclusiv un avertisment scris serviciilor secrete ruse.
"De fapt, Statele Unite au încercat să ajute la prevenirea acestui atac terorist, iar Kremlinul știe acest lucru", a spus Kirby.
În plus, Kirby a catalogat acuzațiile Rusiei drept "un nonsens și o propagandă" și a declarat că Statul Islamic este singurul responsabil pentru atac.
Oficialii americani au afirmat că gruparea Stat Islamic Khorasan, ramura afgană a rețelei, a fost implicată în lansarea atacului asupra sălii de concert din apropiere de Moscova. În schimb, Rusia consideră suspect faptul că SUA au reușit să stabilească atât de repede cine este presupusul autor al atacului.