Autoritățile din California trag un semnal de alarmă cu privire la grupurile infracționale organizate, formate din români, care acționează pe teritoriul american.
Este vorba despre infractori care folosesc dispozitive de skimming la casele de marcat ale magazinelor pentru a fura informații personale de pe carduri. Iar rețeaua este în plină expansiune, spun procurorii.
Unul dintre liderii rețelei a fost chiar interlopul Florin Duduianu, arestat la începutul anului. Veniturile obținute de interlopii români sunt uriașe. Vorbim de 9 milioane de dolari pe lună.
Cum acționează infractorii
Autoritățile din statul California au postat pe platforma de socializare X un video care explică modul în care acționează infractorii aflați în subordinea organizațiilor criminale românești. Aceștia amplasează dispozitive de skimming la casele de marcat unde clienții plătesc singuri sau la pompele din benzinării.
În felul acesta, clonează datele de pe cardurile de ajutoare sociale ale celor mai vulnerabili americani și apoi sustrag banii din conturi. Procurorii din California avertizează că rețeaua de escroci, foarte bine organizată, se ramifică.
”Tehnologia a evoluat mult, dar și infractorii”
Amanda Stills, Poliția din orașul El Cajon, California: Tehnologia a evoluat mult, dar și infractorii. Aceștia au devenit atât de inteligenți încât le ia aproximativ 4 secunde să aplice unul dintre aceste skimmere la aparatul de plată de la oricare dintre comercianți și nici măcar nu trebuie să se întoarcă pentru a le recupera. Sunt dotate cu Bluetooth și vă fură informațiile în doar câteva secunde.
Todd Spitzer, procurorul districtual din Comitatul Orange (statul California), trage un semnal de alarmă cu privire la infractorii asociați grupurilor infracționale organizate din România, care folosesc dispozitive de skimming la casele de marcat ale magazinelor pentru a fura informații personale de pe cardurile de asistență publică și a sustrage bani de la cei mai nevoiași californieni.
O înregistrare video de pe camerele de supraveghere, obținută de Departamentul de Poliție din orașul El Cajon, arată cum suspecții plasează dispozitivul pe casele de marcat, în doar câteva secunde. Iar acesta arată exact la fel ca unul real.
48 de români suspecți au fost arestați
Amanda Stills, Poliția din orașul El Cajon, California: Atunci când sunteți la casa de marcat, una dintre modalitățile prin care puteți verifica dacă sunteți victima unui skimmer, este să trageți de partea superioară a acestuia. Dacă este falsă, se va desprinde imediat. Iată un alt lucru pe care îl puteți face. Mulți dintre comercianți vor pune un autocolant pe partea de sus a dispozitivului. Dacă nu vedeți acel autocolant, este un semn că nu este o casă de marcat reală.
În câteva districte din sudul Californiei, precum Orange, Riverside sau Los Angeles, se desfășoară aproximativ 15% din activitatea mafiei românești de pe teritoriul Statelor Unite, potrivit biroului de presă al procurorului din comitatul Orange.
Printre suspecții arestați, se numără și interlopul Florin Duduianu
În luna ianuarie, 48 de suspecți români au fost arestați în Comitatul Orange în cadrul unei operațiuni la nivelul întregului district. Agenții și procurorii au recuperat atunci peste 8.000 de carduri de credit furate și au confiscat aproape 1 milion de dolari în numerar și criptomonede.
Printre suspecții arestați, se numără și interlopul Florin Duduianu, unul dintre cei mai căutați infractori din România. Acesta a fost deja găsit vinovat și riscă o pedeapsă de până la 30 de ani, într-o închisoare federală, unde condițiile sunt mai dure.