În ultimele două luni, atacurile hibride și dezinformările continuă să fie la cel mai înalt nivel de până acum. În acest context, Ministrul Apărării avertizează cetățenii să fie atenți de unde se informează, pentru că acțiunile de manipulare, prin știri false, se află la un grad nemaiîntâlnit.
Ministerul Apărării atrage atenția asupra dezinformărilor tot mai dese
În ultima vreme, astfel de acțiuni s-au înmulțit. Unul dintre mesajele apărute pe rețelele de socializare afce referire la capacitatea de apărare aeriană a României: „O trădare mai mare decât atât nu există! România urmează să cedeze spațiul aerian și comanda Aelanet României la NATO”.
MApN susține că astfel de titluri ar avea de-a face cu „actori statali”. Chiar dacă nu spune explicit, referirea este făcută la Rusia, care a condus diverse atacuri hibride asupra țărilor NATO, inclusiv a României, mai ales în preajma alegerilor prezidențiale. De altfel, unul dintre motivele pentru care primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat a reprezentat-o chiar acesta, din cauza riscurilor de securitate prezente, după cum au motivat serviciile speciale din România.
Astfel, legat de capacitățile de apărare aeriană a României, Ministerul Apărării a făcut niște precizări, prin intermediul site-ului Inforadar.
Comunicat MApN: „În plus față de dezinformările detectate în spațiul public și semnalate în postarea realizată în 13 decembrie, atragem atenția asupra unei noi încercări de manipulare răspândită în platformele digitale și de unele publicații on-line, prin care se acreditează ideea falsă că prevederile articolului 7 al proiectului Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național, prin care se reglementează modul în care, în scopul apărării colective, spaţiul aerian național este integrat în spaţiul aerian al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, ar însemna un act de trădare a intereselor naționale (!)
O astfel de interpretare este falsă!
Gestionarea în comun a spațiului aerian al țărilor NATO reprezintă un exemplu concret prin care Alianța Nord-Atlantică își îndeplinește în mod eficient principala misiune asumată prin Tratatul de la Washington, aceea a apărării colective împotriva oricăror amenințări și provocări. Spațiul aerian al țărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităților defensive aflate permanent la datorie. Aceste măsuri nu diminuează în niciun fel suveranitatea țărilor membre asupra propriilor spații aeriene.
Reamintim că Forțele Aeriene Române au dislocat de două ori aeronave de luptă și personal aeronautic în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania – în 2007, cu patru aeronave MiG -21 LanceR și 67 de militari, respectiv în 2023, cu patru F-16 și 100 de militari, pentru executarea unor misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO. Misiunea acestor detașamente, dislocate prin rotație de forțe aeriene ale membrilor NATO, este de apărare a spațiului aerian al Țărilor Baltice și nu afectează suveranitatea acestor țări.
În mod similar, în România, aliații din NATO dislocă prin rotație detașamente de forțe aeriene – cu aeronave de luptă și tehnică de apărare aeriană sau de radiolocație, pentru executarea unor misiuni de poliție aeriană extinsă sub comandă NATO, care suplimentează misiunile de poliție aeriană executate de Forțele Aeriene Române, sub comandă națională.
În prezent, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu este dislocat un detașament spaniol, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) care, în perioada august-decembrie a acționat cu opt aeronave F-18 Hornet, iar din decembrie, pentru încă patru luni, cu 6 aeronave Eurofighter.
În România, dislocarea de detașamente de forțe aeriene aliate a fost decisă în 2014, la Summit-ul din Țara Galilor, în urma acțiunilor agresive ale Federației Ruse în Ucraina – soldate cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.
Răspândirea unor informații false pe acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naționale ale României. Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacității de apărare a României și a NATO drept… acte de trădare națională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfășurate în spațiul public din România, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale.
Astfel de dezinformări și manipulări, prin care este atacat cel mai puternic instrument de garantare a acestora, constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale.
În cazul în care astfel de dezinformări vor mai apărea, vom continua să le semnalăm.”
Dezinformarea care a apărut recent vine după ce Guvernul a aprobat, pe 12 decembrie, transmiterea către Parlamentul României a două proiecte legislative inițiate de MApN: legea privind controlul utilizării spațiului aerian național și legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român.