Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ruși care dădeau mită și de 10.000 de dolari pentru a obține cețenia moldovenească. Rețeaua a fost destructurată

În Republica Moldova, autoritățile au destructurat o grupare infracțională care ajuta cetățeni ruși să obțină cetățenie moldovenească. Mita ajungea și la 10 mii de dolari. Iar rușii erau dispuși să plătească pentru a putea scăpa de o eventuală mobilizare în războiul din Ucraina.

Ilegalitățile erau acoperite chiar de angajați ai Inspectoratului General pentru Migrație, de la Chișinău.

Ruși care dădeau mită și de 10.000 de dolari pentru a obține cețenia moldovenească

Procurorii moldoveni au făcut mai multe percheziții și au ridicat de la suspecți aproximativ 100 de mii de dolari. Ancheta în aceast caz continuă, iar deocamdată, nimeni nu a fost reținut.

Pașaportul moldovenesc este foarte râvnit, având în vedere posibilitatea de a scăpa de trimiterea la război. Astfel, de mai bine de un an, mai mulți ruși își caută fel de fel de descendenți prin alte state vecine, în special din fostele republici sovietice, pentru a dobândi cetățeniile acestor țări.

De la începutul acestui an, autoritățile din Republica Moldova s-au tot confruntat cu o creștere bruscă a numărului de cereri pentru acordarea cetățeniei moldovenești persoanelor venite din Rusia. Practic, 70% dintre solicitanții de cetățenie moldovenească sunt ruși, iar 20 la sută sunt ucraineni.

Dreptul de a dobândi cetățenie moldovenească îl au urmașii celor care au locuit cândva pe teritoriul Moldovei sau cei care s-au născut în Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE