Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE: Sunt 5,7 milioane de români în diaspora. Motivele pentru care nu s-ar mai întoarce în România

Românii stabiliți în Spania vor putea avea cetățenie dublă. Este una dintre promisiunile pe care guvernul spaniol le-a făcut miercuri în ședința comună cu guvernul român. Momentan, cine vrea să dobândească cetățenia spaniolă trebuie să renunțe la cea pe care o are în prezent.

Va fi organizat un grup de lucru pentru ca românii stabiliți în Spania să primească dublă cetățenie. Este un pas birocratic, dar important, pentru că fără acesta nici nu ar fi existat o discuție.

Limba română în școlile din Spania

Românii care stau în Spania, un milion la număr, deocamdată nu pot să își păstreze cetățenia din România, dacă vor să o obțină pe cea spaniolă, așadar vedem un prim pas concret în această direcție.

O altă promisiune este cea legată de limba română în școlile din Spania. Ar urma ca Spania să își modifice legislația din domeniul educației, astfel încât copiii românilor stabiliți acolo să poată studia limba maternă și să păstreze tradiția și cultura română, dar acest lucru necesită o schimbare de legislație. Momentan, nu se cunoaște calendarul acestei modificări.

MAE: În diaspora sunt 5,7 milioane de români

Potrivit Ministerului de Afaceri Externe în diaspora sunt 5,7 milioane de români, iar un milion dintre ei se află în Spania.

„Depinde ce înțelegem prin diaspora. Foarte mulți spun că diaspora ar însemna și comunitățile istorice, adică și persoanele care sunt în Basarabia, de exemplu. Vorbim de două tipuri de diaspora, diaspora exil, cei care au plecat înainte de 1989, care sunt în general situați în SUA și Canada, puțini prin Franța, foarte puțini prin Anglia și vorbim de diaspora economică, care e pe undeva la patru milioane și ceva, vorbind despre Spania, Italia, Anglia, Europa, în general. În Spania, într-adevăr, sunt un milion de români. Să nu uităm că vorbim de mai multe tipuri de exil, de românii care au plecat cu gândul să stea trei, patru luni, și au 20 de ani, vorbim de românii care au plecat din țară, să rămână afară și vorbim de cei care lucrează în munca temporară”, a declarat Daniel Tecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, care locuiește în Madrid.

Întrebat de ce este nevoie de această dublă cetățenie, Daniel Tecu a răspuns că „vorbim de o comunitate de un milion de români, români care nu doresc să piardă cetățenia română”.

„Mi se pare foarte bine. Este un demers început cu foarte mult timp în urmă, lucrurile se mișcă destul de greu. Este nevoie de așa ceva. Vorbim de o comunitate de un milion de români și ne referim doar la cei care sunt și au rezidența deja în Spania. Nu vorbim de cei care vin și pleacă, ei și-ar dori să aibă cetățenia spaniolă, dar nu doresc să piardă cetățenia română, pentru că majoritatea dintre ei au părinți acolo, bunici, au case în România și în momentul în care pierzi cetățenia română lucrurile se complică în România”, a mai spus Tecu, la Euronews România.

De ce pleacă românii

„Facem sondaje de 15 ani, să vedem de ce pleacă românii și nu se opresc pe undeva prin țările prin care trec și merg direct în Spania. În răspunsurile date de ei ar fi temperatura, civilizația din Spania, lipsa de birocrație complicată în Spania, în comparație cu România, limba spaniolă, care este o limbă ușoară, obiceiurile din Spania, cultura, care sunt asemănătoare cu cele din România, în așa fel încât un român se simte confortabil. Pe de altă parte, acolo unde sunt comunități mari, se merge pe principiul bulgărelui de zăpadă, cu cât e mai mare comunitatea, cu atât merg mai mult acolo, că se simt bine că sunt într-o țară civilizată și pentru că sunt între români”, a mai adăugat el.

În urmă cu câteva luni, premierul Nicolae Ciucă îi invita pe românii din diaspora să se întoarcă în țară, pentru că Executivul le-a pregătit măsuri de sprijin atractive.

„Nu cred că se vor întoarce în masă. Există un procent de 4-5% dintre românii din Spania și Italia care se întorc în România, numărul lor este constant, pentru că locul este luat de alții. Motivul principal pentru care nu s-ar întoarce este faptul că ei, aici, și-au cumpărat case și că copiii lor s-au căsătorit, s-au format legături de familie și când ai casă și copii tăi sunt bine, unde să mai mergi în țară? Era o modă și încă mai persistă în România, foarte mulți români din străinătate aveau casă în țară, au început să își vândă casele din România, că și-au dat seama că nu este bine”, a conshis Daniel Tecu, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE