Pentru credincioșii ortodocși astăzi e Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră. Potrivit dogmelor creștine, este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit, motiv pentru care mulți credincioși țin astăzi post negru.
Conform tradiției ortodoxe, în această zi femeile merg la mormintele rudelor decedate și aprind lumânări. În bisericile ortodoxe, în această seară, are loc denia Prohodul Domnului și se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia.
Tradiții în Vinerea Mare
Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă.
În această zi nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale.
În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile.
Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de forma dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.
Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat. Această trecere pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.
După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.
După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf. La sfârşitul slujbei, este obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care sunt apoi puse acasă la icoane.