Românii ar putea mânca în curând doradă din Marea Neagră. Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța încearcă să aclimatizeze specia şi la noi.
Deocamdată, puieții cresc în bazinele institutului dar, dacă totul merge bine, în câţiva ani restaurantele de pe litoral ar putea avea în meniu și doradă românească.
Dorada, printre preferințele românilor
Are o carne albă și foarte puține oase, de aceea este printre sortimentele preferate comandate de turiști în cherhanalele de la mare.
Cei 200 de puieți aduși din Italia au deja două luni de când s-au mutat în bazinele Institutului de Cercetări Marine din Constanța. S-au adaptat perfect condițiilor din Marea Neagră, iar specialiștii au speranțe că, în curând, vor putea fi crescuți și în ferme piscicole, direct în mare.
Victor Niță, cercetător: "Loturile extrase și transferate în apa Mării Negre s-au adaptat perfect. În 24 de ore orice indicator de stres a dispărut. Ei și-au reluat hrănirea activă și ritmul de creștere în apa mării este foarte bun."
Salinitatea Mării Negre este mult mai mică decât cea a Mediteranei așa că, pentru început, cercetătorii au recreat condițiile din Mediterană folosind sare specială pentru astfel de experimente. Treptat, apa cu sare a fost înlocuită cu apă de Marea Neagră, iar aclimatizarea a reușit.
Cu ajutorul unui multiparametru de laborator, specialiștii verifică în fiecare zi parametrii apei din bazin: oxigenul dizolvat, salinitatea și ph-ul, care e un factor importat.
În aceste condiții, în maximum câțiva ani, dorada românească ar putea înlocui în resturante dorada de import.
Cât costă dorada de import
Deocamdată, dorada pe care o găsim în restaurantele cu profil de la Marea Neagră provine din Marea Mediterană, este un pește cu o carne albă, cu foarte puține oase și este preferat printre turiștii care vin în stațiunile de pe litoral. Se servește cu mămăliguță și mujdei de usturoi.
Turiștii spun că în vacanță preferă peștele de Marea Neagră.
"Ar fi minunat să avem și noi doradă în mare", spune o turistă.
"(n. red. Mânânc) tot ce se găsește în Marea Neagră. Doradă mai puțin, că mânânc și la București, dar dacă ar fi proaspătă de aici, da", spune un turist.
Sorin Mănăilă, proprietar restaurant: "Există potential și, atâta timp cât noi cumpărăm doradă din Turcia și Grecia, e posibil să cumpărăm și din România la prețuri mult mai mici. În Turcia și Grecia costă 35-40 de lei în funcție de calibru, opt euro pe kilogram. În restaurant costa 40-60 de lei, în funcție de gramaj."
Dorada nu rezistă însă în Marea Neagră la temperaturile din sezonul rece, așa că nu ar putea fi crescută în ferme piscicole decât în timpul verii.