Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din UE. Care sunt cele mai căutate orașe

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană, chiar dacă prețurile diferă, în funcție de regiune. Însă pentru a cumpăra un apartament de două camere, un clujean muncește tot atâția ani ca un vienez.

De teama inflației, românii au preferat investiția în locuințe pentru a-și securiza economiile. Un raport BNR arată că proprietățile reprezintă aproximativ trei sferturi din avuția populației.

Datele BNR arată că prețul locuințelor a crescut sub ,media europeană. Însă există discrepanțe între zone. Și dacă ne luăm după acest indicator care este calculat ca raport între preț și venit, vedem că în București locuințele sunt subevaluate. La polul opus sunt Cluj-Napoca și Brașov.

Am putea spune că există o legătură între Cluj-Napoca și Viena. Cel puțin la numărul de ani de muncă necesari pentru achiziția unei locuințe. Însă, România stă mai bine decât statele din regiune. În Budapesta sau Praga este mult mai dficil să cumperi o locuință.

Potrivit datelor, dacă o persoană vrea să cumpere un apartament de două camere, fără un credit bancar, are nevoie de 18 ani de muncă, dacă locuiește în Praga. În Budapesta sunt necesari 15 ani. Iar în Cluj-Napoca, de aproximativ 11 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE