Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A demisionat conducerea AMEPIP, super-agenția care controlează toate companiile de stat din România. Surse: Decizia, luată la presiunile CE pentru deblocarea plăților din PNRR

Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a demisionat și urmează să fie organizată selecția pentru o nouă echipă managerială a instituției, a transmis marți Guvernul. De altfel, decizia demisiei a fost luată la presiunile Comisiei Europene, au afirmat surse politice pentru Euronews România. Celine Gauer, director general al SG RECOVER, task force-ul pentru Redresare şi Rezilienţă din cadrul Secretariatului General al Executivului comunitar, ar fi solicitat acest lucru încă din luna martie, când a efectuat o vizită la București pentru a analiza stadiul îndeplinirii jaloanelor pe cererea de plată numărul 3 din PNRR.

”Gauer a constatat atunci că toate numirile la AMEPIP sunt politizate, inclusiv numirile care se făceau de aceasta nouă structură în fruntea unor companii, societăți și întreprinderi de stat, afectând astfel inclusiv principiul guvernanței corporative, unul dintre jaloanele obligatorii de îndeplinit pentru demararea cererii de plată numărul 3 din PNRR”, au precizat surse politice pentru Euronews România.

Celine Gauer a solicitat la acea vreme schimbarea conducerii AMEPIP, însă Guvernul Ciolacu a încercat să amâne luarea acestei hotărâri, în speranța că va putea negocia cu oficialii de la Bruxelles, au mai spus sursele citate. ”Comisia Europeană nu a cedat și a condiționat deblocarea cererii de plată numărul 3 de demiterea conducerii AMEPIP”, au explicat aceleași surse.

În plus, oficialii europeni au cerut evaluarea și analizarea numirilor deja făcute la nivelul companiilor și societătilor de stat ”acolo unde au informații și semnale că multe din astfel de structuri de conducere, inclusiv componența Consiliilor de Administrație, au fost politizate de către actuala guvernare, prin numirea unor persoane susținute de politic de PSD și PNL”, au mai afirmat sursele politice pentru Euronews România.

Conducerea AMEPIP a demisionat ”pentru a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene”

Într-un comunicat oficial, reprezentanții Executivului au afirmat că cei trei membri din conducerea AMEPIP și-au dat demisia pentru ”a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene”.

”Președintele AMEPIP Mihai Precup, vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru și-au înaintat astăzi demisiile la Secretariatul General al Guvernului, urmând să fie publicate în Monitorul Oficial deciziile de eliberare din funcție.

Cei trei membri ai conducerii AMEPIP au luat această decizie atât pentru a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene, cât și pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Un nou proces de selecție va fi organizat pentru alegerea și numirea unei noi conduceri. Coordonatele și mecanismul acestui proces de selecție sunt stabilite împreună cu reprezentanții Comisiei Europene și aprobate de Guvern prin Hotărârea nr. 617 din 2023 privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

Pentru a asigura continuitatea activității AMEPIP, conducerea interimară a instituției va fi asigurată de Ciprian Hojda.

Cristian Ghinea reacționează după demisiile de la AMEPIP: ”Reformele nefăcute din PNRR încep să ne ardă la buzunar”

Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, arată că așa-zisele demisii de la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) sunt doar o metodă prin care premierul Ciolacu amână reevaluarea jalonului din PNRR privind AMEPIP, jalon a cărui neîndeplinire de către Guvernul PSD-PNL ține în loc plata celor 2 miliarde aferente cererii de plată numărul 3.

”Una dintre reformele care țineau pe loc plata Cererii de Plată numărul 3 era tocmai agenția care ar trebui să supravegheze companiile de stat și să se asigure că acestea respectă guvernanța corporativă. Adică se se asigure că numirile în conducerile acestora se fac pe criterii profesioniste, că se deparazitează de clientelismul politic.

Criteriile și procedurile pentru înființarea și selectarea conducerii AMEPIP erau foarte clar specificate în PNRR.

Ce a făcut Ciolacu? Ce știe mai bine PSD: au făcut ei o procedură de selecție psd-istă. Ca să înțelegeți psd-ismul pe care l-au făcut: l-au pus pe unul să aleagă comisia care urma să selecteze conducerea AMEPIP, comisie care apoi l-a ales vicepreședinte la AMEPIP chiar pe el.

Curat guvernanță corporativă, selecție transparentă și corectă. După ce Comisia le-a spus că nu le plătesc cele 2 miliarde de euro din Cererea de Plată 3 cu manțocăria asta, Ciolacu i-a pus pe toți din conducerea AMEPIP să-și dea demisia.

Acum, procedura de selecție trebuie reluată pentru ca abia după ce se numește o nouă conducere Comisia să reevalueze jalonul. Încă câteva luni. Anul trecut, România nu a luat niciun euro din banii pe care îi avea alocați în 2023 prin PNRR. Situația se poate repeta și cu 2024, dacă jalonul cu AMEPIP nu va fi gata și aprobat în următoarele luni.Despre situația periculoasă prin care trece PNRR-ul României din cauza reformelor pe care nu le face guvernul Ciolacu, mâine, într-un nou raport MonitorPNRR”, a scris Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, pe Facebook.

Ce este AMEPIP

În mai 2023, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a fost înființată Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția care va controla toate companiile de stat din România. Coaliția susținea la acel moment că această agenție va trebui să transforme companiile de stat în companii profitabile. În schimb, opoziția a acuzat că super-agenția va beneficia de prea multă putere.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice funcționează în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

AMEPIP are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE