România nu stă deloc bine la capitolul poluare. Conform datelor organizației de mediu ECOPOLIS, aproape 3.000 de oameni mor anual, doar în București, din cauza poluării aerului. Și medicii trag un semnal de alarmă: bolile pulmonare sunt din ce în ce mai întâlnite în rândul tinerilor.
Oana Neneciu, director executiv Ecopolis: „Cam toate zonele sunt poluate în București. În 2021, din datele noastre, arata că peste 2.800 de bucureșteni au murit din cauza poluării. Mai mult decât atât, la nivelul Bucureștiului, ultimul studiu arată că costul asociat poluării este de 3.000 de euro pe cap de locuitor, pe an. Din ce am văzut pe date, toate zonele sunt afectate, în centru avem trafic intens, salubrizare defectuoasă, la periferie problema cu arderile de deșeuri, care afectează sudul și nord-vestul.”
Paula Rusu, jurnalistă: „Semnalul de alarmă care vine de la medici este numărul extrem de mare de cancere pulmonare. Asta este cea mai agresivă formă, înregistrată la oameni tineri.”
Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: „Atunci când vorbim de poluanți, în mod direct trebuie să ne gândim la costuri de spitalizare, mai multe spitalizări, care consumă mai multe medicamente, la persoane care trăiesc mai puțin, față de persoanele care trăiesc într-un mediu mai curat.”
Poluarea atmosferică reprezintă, în continuare, cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea europenilor, în ciuda progreselor înregistrate. Raportul Agenției Europene de Mediu pe 2022 arată că, în ultimii ani, în întreaga Uniune Europeană, calitatea aerului nu respectă cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății.