Părinții care își transportă copiii în mașină, fără centură sau fără scaun special, au fost trași pe dreapta de polițiști.
În prima zi de școală după vacanță, agenții de la Brigada Rutieră au verificat dacă dispozitivele de siguranță sunt folosite.
În cazul unui accident de circulație, riscul de fi proiectați în afara mașinii este foarte mare pentru cei mici, iar un impact poate fi fatal.
Părinții au putut testa cât de puternic este impactul în cazul unui accident, la o viteză de doar 13 kilometri la oră. Pentru copiii care călătoresc fără scaun special și fără centură, un accident poate fi fatal.
Centura de siguranță doar ajută, nu încurcă, spun polițiștii, și este obligatorie pentru toți pasagerii, inclusiv pentru cei din spate.
”În ceea ce privește siguranța micilor pasageri, responsabilitatea aparține părinților care trebuie să se gândească la siguranța lor și nu la punctele de penalizare, sunt 3-4 puncte de penalizare.
Până la 135 de centimetri, copii trebuie să fie în scaun, după 135 de centimetri, părintele poate face test al centurii dacă îi vine corect, nu în zona gâtului sau a feței.
De la 150 de centimetri pot călători pe locul pasagerului din față asigurat cu centura de siguranță”, a declarat Claudiu Costea - purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere.
Anul trecut, polițiștii au dat doar în București peste 4,000 de sancțiuni pentru nepurtarea centurii de sigurnață, iar în 61 de cazuri, copiii nu erau într-un scaun omologat.
Duminică, o femeie de 25 de ani din Borșa a fost amendată cu 825 de lei după ce a postat online un video în care își ținea copilul de 9 luni în brațe, chiar la volan. În plus, a fost sesizată și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru verificări.
De altfel, un studiu arăta în urmă cu doi ani că România avea cei mai mulți copii care își pierd viața în accidente rutiere din toată Uniunea Europeană.