România, Lituania, Bulgaria și Polonia au avut în perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2025 cea mai mare rată medie anuală de creștere a salariului minim din UE, țara noastră fiind pe primul loc, informează euronews.com
Ele au înregistrat creșteri între 10% și 14%, conform datelor Eurostat. În contrast, cea mai scăzută rată medie anuală de creștere a salariului minim din UE a fost în Franța (2,1%) și Malta (2,9%).
22 din cele 27 de state membre UE au stabilit salariul minim național, excepțiile fiind Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia.
Dar salariul minim lunar variază semnificativ în statele membre UE. Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Germania, Belgia și Franța sunt țările în care salariul minim depășește 1.500 euro pe lună. În aceste state salariul minim național variază de la 1.802 euro în Franța la 2.638 euro în Luxemburg.
Pe de altă parte, Croația, Grecia, Malta, Estonia, Cehia, Slovacia, România, Letonia, Ungaria și Bulgaria au cel mai scăzut salariu minim, sub 1.000 euro pe lună. În aceste state salariul minim național variază de la 551 euro în Bulgaria la 970 euro în Croația.
Paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), care măsoară prețul anumitor mărfuri, furnizează o comparație mai corectă a salariilor în UE. În statele membre UE, disparitățile legate de salariul minim sunt considerabil mai mici după ajustarea diferențelor în nivelul prețurilor.
Eurostat împarte statele membre UE în trei grupuri: peste 1.500 PPS, între 1.000 - 1.500 PPS și sub 1.000 PPS.
Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia, Irlanda, Franța și Polonia sunt în grupul cu peste 1.500 PPS, în timp ce Slovacia, Cehia, Estonia, Bulgaria, Letonia și Estonia sunt sub 1.000 PPS.
Totuși, țările cu salariul minim mai scăzut pot oferi o putere de cumpărare similară cu a statelor mai bogate, pe fondul costurilor de trai mai scăzute. Polonia, de exemplu, este în top când salariul este ajustat la puterea de cumpărare standard, sugerând că salariul său minim are o putere de cumpărare solidă comparativ cu costul său de trai.