Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit la Euronews România despre posibilele concluzii ale Reuniunii miniștrilor afacerilor externe din ţările membre NATO, de la Bucureşti.
Fostul ministru remarcă faptul că există o evoluție între anteriorul Summit NATO și cel actual.
„Câteva elemente decizionale care au fost anunțate reprezintă o evoluție față de Summitul NATO de la Madrid, în sensul că îngrijorarea în ceea ce privește acțiunile Federației Ruse în Ucraina, mai ales, sunt considerate astăzi de NATO încălcări ale dreptului internațional și ale Cartei ONU. O astfel de poziționare a statelor membre NATO, în egală măsură multe dintre aceste puteri economice la nivel global, arată un anumit nivel de determinare și un semnal către Moscova, în ceea ce privește continuarea și extinderea procesului de izolare.
În al doilea rând, coerența și solidaritatea în ceea ce privește flancul estic de la Marea Baltică la Marea Neagră: la Madrid s-a convenit, în ceea ce privește prezența avansată și un anume tip de relevanță relativ superioară privind bazinul Mării Negre. Coerența: însemnând și un anume tip de responsabilitate din partea statelor care se află pe această frontieră. Nivelul de cooperare a programelor de apărare ale statelor Baltice sunt net superioare față de nivelul de înțelegere și coeziunea solidaritatea între statele riverane la Marea Baltică state membre NATO. Georgia și Moldova au fost invitate la această reuniune ceea ce este foarte bine.
În al treilea rând, se identifică domeniile unde va fi continuat sprijinul intens în ceea ce privește Ucraina și, dincolo de aspectele militare sunt evidențiate, chestiunile care țin de sprijinul umanitar și economic, pentru că strategia Federației Ruse este de a face Ucraina nelocuibilă”, a declarat pentru Euronews România Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.
Importanța organizării Reuniunii NATO la București
„Aici este ochiul vulcanului, în regiunea Mării Negre. Din 1992 și până astăzi acțiunile ofensive concrete, nu numai exerciții militare, au fost organizate de către Federația Rusă. Este foarte bine că-n nordul îndepărtat nu s-a întâmplat acest lucru, în peninsula Kaliningrad, o zonă cu vulnerabilități strategice cunoscute, dar concentrarea Alianței pe zona Mării Negre este un semnal cât se poate de necesar.
Zona Balcanilor de vest și vecinătatea imediată a frontierei estice: Ucraina, Republica Moldova, Georgia, arată faptul că NATO conștientizează și transmite în exterior mesajul că aceste vulnerabilități ar putea fi folosite și sunt în războiul hibrid, în acest moment dezvoltat de Federația Rusă, dar intră în zona de preocupare a Alianței Nord-Atlantice, deci nimic nu rămâne lăsat la voia întâmplării când vorbim de zona Mării negre și Balcani”, a transmis fostul ministru de externe al României.
Interesele țării noastre
Cristian Diaconescu a spus la Euronews România că Statele Unite ale Americii, și din punct de vedere politic, și din punct de vedere militar, în plan bilateral și-au dovedit determinarea de a sta alături de România și de a o sprijini.
„Nu neglijăm aportul european, dar, în termeni concreți de securitate și stabilitate, rolul SUA în legătură directă cu România este unul cât se poate de evident pe componentă politică, militară și de securitate.
Va exista un referențial al deciziilor de la București. Aceste reuniuni multilaterale prilejuiesc multe întâlniri bilaterale. Dacă România a putut fi considerată o gazdă corespunzătoare, inclusiv din punct de vedere politic, pentru a avea trilaterala Turcia-Finlanda-Suedia, înseamnă că proiecția privind seriozitatea statului român e una foarte bună. Ne aflăm în situații de criză, în care este posibil să iei decizii pe imediate, cum s-a întâmplat cu incidentul din Polonia, care pot să influențeze un peisaj de securitate, într-o regiune, într-un extrem de serios. România ca reper de consecvență și temeinicie, în ceea ce privește sistemul de valori și apărare a Alianței Nord-Atlantice, și-a argumentat aceste calități.”
Porți deschise din partea NATO pentru Ucraina, Republica Moldova
Fostul șef al diplomației române consideră că în urma încheierii războiului din Ucraina, va avea loc un anumit tip de reîmpărțire geopolitică.
Cristian Diaconescu: „Această reuniune ministerială va încerca să încurajeze Ucraina, Georgia, republica Moldova Bosnia-Herțegovina, Balcanii de vest, în ceea ce privește apropierea și un parcurs care să ducă aceste state spre o comunitate de valori similară celei din Alianța Nord- Atlantică. Este un proces mai lung. Deocamdată, apropierea acestor state, având în vedere necesarul lor de securitate, este un semnal bun, pentru că această criză ucraineană se va termina la un moment dat și un anumit tip de reîmpărțire geopolitică se va întâmpla.”
La finalul Ministerialei de la Bucureşti, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va susţine o conferinţă de presă.