Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Resturile unei drone rusești, găsite în România. Mărturiile localnicilor din Plauru: ”A fost ceva îngrozitor, a sărit și o bucată de tir pur și simplu în Dunăre”

Armata a găsit resturile unei drone rusești, care a căzut ieri-noapte pe teritoriul României, în apropierea localității Plauru, din județul Tulcea. Militarii continuă căutările pentru că sunt mai multe zone în care ar fi căzut astfel de aparate în ultimele două zile. În fiecare noapte, armata a ridicat două aeronave de la sol. O echipă Euronews s-a deplasat în Plauru pentru a discuta cu localnicii despre incident.

Potrivit acestora, o dronă ar fi lovit un dud, provocând ruperea acestuia și o explozie la aproximativ un metru și ceva înălțime. La sol, drona a lăsat o urmă vizibilă. Locul în care a căzut este situat la aproximativ 300-350 de metri de portul ucrainean bombardat. Localnicii au relatat că nu ar fi fost singura dronă care a căzut miercuri noapte, fiind cel puțin două alte drone care au aterizat pe teritoriul românesc. Urmele exploziei sunt evidente, cu copaci aprinși și fumegând încă, afectând o suprafață de aproximativ 20 m².

Un localnic din Plauru a descris intensitatea bombardamentelor de marți seara ca fiind fără precedent

Situația este descrisă de localnici ca fiind șocantă, sunetul bombardamentului fiind atât de puternic încât mulți l-au comparat cu un cutremur. Un localnic care a fost printre primii la locul incidentului a povestit că sunetele și intensitatea bombardamentului au fost fără precedent. Resturile dronei, inclusiv bucăți de fibră de carbon, au fost găsite la fața locului, confirmând astfel natura atacului. De asemenea, s-a raportat că alte drone au căzut la câțiva kilometri distanță de locul principal al impactului.

Localnic, localitatea Plauru, județul Tulcea: ”Da, au venit ca niciodată... câte bombardamente au fost, n-au fost niciodată atât de multe drone ca marți seara. Au fost foarte multe și cu încărcătură foarte puternică. Cele care au fost până în august, mai în urmă, au fost, dar nu așa. Cele de marți seară au avut o încărcătură fenomenal de mare.” 

Unul dintre localnici a găsit o bucată din dronă, descriind-o ca fiind din fibră de carbon.

Localnic, localitatea Plauru, județul Tulcea:Este o fibră de carbon din dronele rusești. Nu știu dacă sunt rusești, că data trecută... sunt Shahed, din alea iraniene. Și le bagă încărcătură, să dubleze, pot să aibă 60kg sau 50 de kilograme.” 

Cristi Popa, reporter Euronews: ”Spuneați și dumneavoastră și alți locuitori cu care am vorbit că nici anul trecut, când s-a produs acea explozie în zonă, nu au resimțit lucrurile cu asemenea intensitate.” 

Localnic, localitatea Plauru, județul Tulcea: ”Da, așa este, nu. Acum au fost niște bombardamente foarte, foarte puternice.” 

Cristi Popa, reporter Euronews: ”Iar drona aceasta spuneați că nu e singura care a căzut pe teritoriu românesc?”

Localnic, localitatea Plauru, județul Tulcea: ”Mai sunt două. Sunt la vreo patru... una e, să zicem, la vreo 3.5 kilometri și una la 4.3 kilometri de aici, din zona de unde ne aflăm, puțin mai în aval.”

Cristi Popa, reporter Euronews: ”Și dacă ne uităm cumva în spate, în spate găsim Dunărea.”

Localnic, localitatea Plauru, județul Tulcea:Este Dunărea la 50 de metri, iar Ismail este la 250m-300m de locul unde ne aflăm.”

Cristi Popa, reporter Euronews: ”Vorbim de zona bombardată. Sunt oameni care spuneau că au auzit inclusiv motoarele dronelor undeva pe deasupra caselor.”

Localnic, localitatea Plauru, județul Tulcea: ”Se aud foarte puternic. Anul trecut, când nu aveau încărcătură mare, se auzeau, dar nu se auzeau așa tare, iar acum, din cauză că au o încărcătură mare și-s motoare în doi timpi, e un zgomot foarte puternic.”

Cristi Popa, reporter Euronews: ”Ce ați simțit miercuri dimineață, în condițiile în care a trecut mult timp de la ultimul bombardament?”

Localnic, localitatea Plauru, județul Tulcea: ”Din zona unde ne aflăm, o să mergem să vă arăt față în față cu casa unde locuiesc, unde a dat în 10 tiruri o dronă din aceea. Am și o filmare cum a putut să explodeze. A fost ceva îngrozitor, a sărit și o bucată de tir pur și simplu în Dunăre. Plutea pe Dunăre o schelă…” 

Cristi Popa, reporter Euronews: ”Imaginea asta de-aici cum cum o descrieți? Doamne ferește, adică nu e distanță mare de sat.” 

Localnic, localitatea Plauru, județul Tulcea: ”Ce să fie? Este o distanță pe 20 m. Închipuiți-vă să cadă pe o casă...e praf...”

Locuitorii din Plauru, obișnuiți cu alarmele și mesajele RO-Alert

Oamenii din Plauru au declarat că, de-a lungul timpului, s-au obișnuit oarecum cu alarmele și mesajele RO-Alert. Totuși, starea de neliniște persistă din cauza exploziilor și sunetelor puternice care însoțesc bombardamentele din apropierea graniței. Frica este o stare cât se poate de firească,  iar sunetul dronelor trecând pe deasupra caselor le amintește constant că viața lor este în pericol. 

Deși autoritățile au construit mai multe adăposturi în ultimul an, acestea sunt rareori folosite pentru protecție. Locuitorii preferă să rămână în casele lor, deoarece distanța până la adăposturi este adesea prea mare, ceea ce îi expune riscului de a fi prinși în mijlocul unei explozii pe drum. 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Tulcea a primit miercuri dimineață peste 10 apeluri de la persoane care au auzit bubuituri puternice și au văzut flăcări. Aceste raportări au declanșat o alertă, iar autoritățile au început să caute în întreaga zonă, inclusiv cu un elicopter, pentru a identifica locurile unde ar fi putut să se prăbușească dronele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE