Autoritățile de la Chișinău au reușit să contracareze un plan de destabilizare a Republicii Moldova, pus la cale de servicii speciale ale Rusiei, a anunțat duminică șeful Poliției moldovene. Serviciile speciale ruse ar fi încercat să infiltreze un agent într-o grupare de diversioniști. Zeci de persoane au fost reținute, relatează Agora.md.
Polițiștii au reținut 54 de persoane participante la protestul din Chișinău, printre care și 21 de minori. Forțele de ordine spune că protestatarii aveau un comportament dubios şi deţineau obiecte interzise, relatează agenția Moldpres, citată de Agerpres.
Duminică, la Chișinău a avut loc o manifestație împotriva Guvernului Republicii Moldova. Acţiunea a fost organizată de Mişcarea Pentru Popor (MPP), din care face parte şi partidul ŞOR.
Protestatarii au scandat lozinci împotriva "războiului în Moldova", a partidului de guvernământ şi a preşedintei Maia Sandu, căreia i-au cerut să îşi asume "plata facturilor pentru lunile de iarnă".
În paralel a avut loc şi o contramanifestaţie a unor susţinători ai Guvernului.
Alertă falsă cu bombă pe Aeroportul din Chișinău. Sute de oameni protestează în fața Guvernului moldovean
Sute de oameni au fost evacuați duminică din Aeroportul din Chișinău, după ce angajații Poliției de Frontieră au fost alertați că în clădire s-ar afla o bombă.
„Polițiștii de frontieră au anunțat toate entitățile care prestează servicii în aeroport în vederea sporirii măsurilor de securitate, la fel, fiind mobilizate echipele de intervenție ale Serviciilor Specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În același timp, personalul aeroportuar și călătorii sunt evacuați din clădire, inclusiv procedura de înregistrare a pasagerilor a fost temporar suspendată.
Amintim că anul trecut, pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost înregistrate 38 de amenințări cu bombă false. Autoritățile implementează protocoalele în vigoare pentru asigurarea securității cetățenilor și a infrastructurii aeroportuare”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, citat de Unimedia.
În urma verificărilor, alerta cu bombă de pe Aeroportul din Chișinău s-a dovedit a fi falsă. Polițiștii au precizat că au deschis un dosar penal în acest caz.
De asemenea, sute de oameni s-au adunat în centrul Chișinăului, unde a avut loc un protest organizat de Partidul Șor. Peste 50 de persoane „cu comportament dubios” au fost ridicate de forțele de ordine.
Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat c-ar fi fost lovită de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în timpul protestului, motiv pentru care va depune o plângere penală.
Șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova nu a făcut comentarii pe această temă, potrivit Unimedia.
Știrea inițială:
Șeful Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a afirmat că planul de destabilizare a țării ar fi urmat să fi pus în aplicare pe fondul protestelor organizate duminică.
„În adresa Poliției au ajuns informații despre faptul organizării de către serviciile specializate din Federația Rusă a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul R. Moldova în timpul protestelor care urmează să aibă loc inclusiv pentru ziua de astăzi”, a precizat Cernăuțeanu, conform sursei citate.
Autoritățile spun că Poliția din Republica Moldova a infiltrat un agent sub acoperire în grupurile ce urmau să organizeze acțiunile de destabilizare. Agentul a intrat în legătură cu cetățean rus care coordona operațiunea alături de o persoană cu dublă cetățenie - moldovenească și rusă. Acesta urma să asigure acțiuni de instruire în organizarea protestelor.
''Informaţiile despre implicarea grupărilor din Federaţia Rusă au fost confirmate, inclusiv de agentul nostru sub acoperire, care a intrat în contact cu persoana din Moscova, sub pseudonimul 'Mayin Sandu', trimis la Chişinău pentru a efectua instruirile necesare. Acesta este un individ cu cetăţenie dublă, atât a Republicii Moldova, cât şi a Federaţiei Ruse, care în repetate rânduri şi-a schimbat numele. Acesta a sosit la Chişinău pe 9 martie pentru a stabili programul de mai departe.
În urma acţiunilor de urmărire, implicit înregistrărilor video, s-a aflat despre infiltrarea a zece grupuri, a câte 5-10 persoane, cu anumite însemne, responsabile de măsurile de destabilizare, cu o remunerare de circa zece mii de dolari per capita'', a spus Viorel Cernăuţeanu, potrivit agenției Moldpres, citate de Agerpres.
Șeful Poliției din Republica Moldova a precizat că urmau să fie formate zece grupuri a câte 10 persoane ce urmau să fie instruite pentru provocări. Toate acțiunile ar fi fost coordonate de către o persoană din Federația Rusă.
Potrivit autoritățile din Republica Moldova, persoanele ar fi primit suma de 10.000 de dolari pentru anumite acțiuni, precum și promisiunea sprijinului din partea unor formațiuni politice din Moldova.
Sâmbătă, polițiștii moldoveni au reținut șapte persoane din totalul de 25 care au fost ridicate.