Războiul din Ucraina riscă să se extindă în Republica Moldova, susțin politicienii de la Kiev. Aceștia nu exclud tensiuni la granița cu regiunea separatistă Transnistria, în timp ce Chișinăul face apeluri la pace și dezminte informațiile potrivit cărora tancuri ale armatei române au fost relocate în apropierea frontierei.
Dincolo de aceste disensiuni inerente războiului din Ucraina, în Parlamentul de la Chișinău au avut loc altercații, pe fondul limbii vorbite peste Prut. Deputații moldoveni au votat scoaterea din Constituție a sintagmei «limba moldovenească» și înlocuirea acesteia cu «limba română».
Invitat în platoul Euronews România, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, a comentat subiectele delicate de pe agenda politică de la Chișinău și a vorbit despre tratativele purtate cu oficialii UE, în ceea ce privește sancționarea oligarhilor moldoveni.
Cine se opune limbii române în Republica Moldova?
"S-a votat o lege în prima lectură, care urmează să transpună în practică decizia Curții Constituționale din decembrie 2013. Nu se schimbă articolul din Constituție, ci se creează cadrul legal pentru a pune în aplicare o decizie. Parlamentul Moldovei a reușit să o voteze și-n cea de-a doua lectură. Sunt și deputați care s-au opus. Sunt cei care s-au opus limbii române mereu și identității noastre române – Partidele Comuniștilor și ale Socialiștilor, cei care mereu încearcă să promoveze o identitate falsă și o denumire falsă a limbii", a precizat Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldovei la București, despre legea votată de Legislativul de la Chișinău.
De ce este Rusia indignată de schimbarea oficială a limbii din Republica Moldova
"Este ceva nou? Mereu au fost indignați. Identitatea română înseamnă identitate europeană, este revenirea la adevăr și este apropiere de cultura noastră adevărată, de lumea noastră, civilizația română și europeană. Îi deranjează pentru că renunțăm la balastul Imperial al URSS, care a impus denumirea falsă de limbă moldovenească, o ingerință în afacerile noastre interne. Este de neînțeles. Un stat străin nu ne poate dicta ce limbă vorbim", a explicat oficialul.
Ambasadorul mai spune că printre cei care se opun înlocuirii sintagmei «limba moldovenească» cu «limba română» sunt și cetățeni români.
"Sunt falși promotori ai unor valori străine nouă. Vă asigur că nici ei nu cred în acele valori. Îndeplinesc o comandă politică din exterior. O fac pentru că nu sunt independenți, sunt corupți de forțe externe. S-a demonstrat că sunt dependenți de forțe externe - Federația Rusă", a spus Victor Chirilă.
Planurile de a răsturna puterea de la Chișinău
În ceea ce privește stabilitatea politică de la Chișinău, ambasadorul a declarat că au fost într-adevăr o serie de planuri de a răsturna conducerea statului: "planuri descoperite la timp, care au fost făcute publice la timp, atât de partenerii din Ucraina, cât și de președinta Maia Sandu, prin care s-a atras atenția să fim vigilenți și responsabili, să nu ne lăsăm manipulați de niște forțe interne și externe care nu ne doresc binele și doresc escaladarea situației interne și crearea unor motive false pentru a permite Federației Ruse să ne implice în conflict".
Oficialul Republicii Moldova a explicat deopotrivă că informațiile puse la dispoziție de Ucraina, dar și de alte state apropiate au relevat că exista posibilitatea ca străini, cetățeni ai unor state prietene, să fie infiltrați în Republica Moldova, prin anumite filiere.
"S-au luat măsurile de rigoare, controlul la frontieră s-a înăsprit, anumitor persoane nu li s-a permis să intre, pentru că existau temeri că se vor întâmpla acțiuni de destabilizare și cred că într-o anumită măsură suntem pregătiți, ne-am imunizat și vom depăși de această dată cu bine aceste provocări. S-a interzis intrarea unor cetățeni din Serbia, din Muntenegru. Anumite persoane care au vrut să intre în Moldova făceau parte din mișcări naționaliste cu înclinații pro-ruse", a declarat ambasadorul.
Pot mișcările de stradă să schimbe conducerea statului?
Ambasadorul a precizat că Republica Moldova este mult mai bine pregătită să răspundă acum mișcărilor de stradă și nu va fi luată prin surprindere de eventuale provocări.
În ceea ce privește organizatorii protestelor, Victor Chirilă a spus că Partidele Șor, Mișcarea pentru Popor sau Partidul Pace se numără printre formațiunile care declanșează protestele de la Chișinău.
"Știm cine le organizează - domnul Șor, care se află în Israel, a cărui extrădare a fost solicitată. Autoritățile din Israel analizează solicitarea, nimic nu este imposibil. Procedurile de extrădare vor fi dificile, dar noi vom insista", a întărit diplomatul.
Sancțiuni europene pentru oligarhii moldoveni
Ambasadorul a spus că Republica Moldova se află în tratative cu UE pentru a pune pe lista neagră și a-i sancționa pe o serie de oligarhi, care, alături de Rusia, contribuie la destabilizarea statului. Printre aceștia se numără Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Veaceaslav Platon.
"Suntem în discuții cu Bruxelles, cu statele membre, pentru a-i sancționa, a-i pune pe lista neagră și-n interiorul UE pe Plahotniuc, Șor și alți oligarhi. Este o propunere enunțată recent la Consiliul Afaceri Externe de către ministrul Bogdan Aurescu. Urmează un proces de reflecție. Sper să dureze cât mai puțin. Astfel încât pe parcursul anului acesta să avem o decizie prin care acești oligarhi care contribuie la destabiizarea ordinii în republica Moldova, în complicitate cu Federația Rusă, să fie sancționați, puși pe lista neagră, iar conturile lor bancare să fie blocate", a mai declarat Victor Chirilă.