De-o parte, stau statornicia, perseverența și abnegația Elisabetei a II-a. Dincolo, sunt constrângerile și urmările lor. Neplăcute pentru blazon, dar pe care Regina Marii Britanii le-a dus pe picioare, cu coloana și coroana intacte. Ori le-a ghidat așa cum a crezut mai bine, așezând binele familiei mai presus de orice. Că a făcut-o și pentru imagine... Că a politizat discret totul și l-a învelit în mantaua-i grea, invocând statutul. Că până și iubirea pe care i-a purtat-o Prințului Regent ori copiilor și nepoților a fost mai întâi corectă, apoi intensă - nimeni în afara membrilor Casei Regale nu are calitatea de a judeca.
De reținut de la Ea ar trebui să reținem, totuși, lecția datoriei. O virtute tot mai rară, azi, o virtute pe care Elisabeta a II-a a îmbrățișat-o ferm, încă de când era, aparent, o tânără firavă. Și de care s-a ținut până cu 48 de ore înainte de anunțul care a aruncat Regatul în doliu.
Iată moștenirea reală a lui Charles al III-lea.
Sumarul evenimentelor
- Regina Elisabeta a II-a a murit joi, la vârsta de 96 de ani.
- După moartea monarhului britanic, mii de britanici s-au adunat la porțile Palatului Buckingham, pentru a-i aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a.
- Lideri politici internaționali, dar și celebrități au transmis mesaje de condoleanțe Casei Regale britanice
- Sâmbătă, Regele Charles al III-lea va fi proclamat noul suveran. Vineri, el se va adresa pentru prima oară poporului britanic, într-un discurs televizat.
Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, corespondență de la Londra
Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, se află la Londra, de unde va transmite informații în timp real despre atmosfera din capitala Marii Britanii și despre evenimentele din zilele următoare: înscăunarea Regelui Charles al III-lea și funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.
Principalele declarații ale Regelui:
Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă tristețe. De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina - iubita mea mamă - a fost o sursă de inspirație și un exemplu pentru mine și pentru întreaga mea familie, iar noi îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care o poate avea o familie față de mama sa: pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea, înțelegerea și exemplul ei.
Pe lângă durerea personală pe care o resimte întreaga mea familie, împărtășim, de asemenea, cu atât de mulți dintre voi din Regatul Unit, din toate țările în care Regina a fost șef de stat, din Commonwealth și din întreaga lume, un profund sentiment de recunoștință pentru cei peste șaptezeci de ani în care mama mea, în calitate de regină, a servit poporul atâtor națiuni.
În 1947, la împlinirea a douăzeci și unu de ani, ea s-a angajat, într-o emisiune de la Cape Town către Commonwealth, să își dedice viața, fie ea scurtă sau lungă, în slujba popoarelor sale. Aceasta a fost mai mult decât o promisiune: a fost un angajament personal profund care i-a definit întreaga viață. Ea a făcut sacrificii pentru datorie. Dedicarea și devotamentul ei în calitate de suverană nu s-au clintit niciodată, în vremuri de schimbare și progres, în vremuri de bucurie și sărbătoare, dar și în vremuri de tristețe și pierdere.
Am văzut acea dragoste permanentă pentru tradiție, împreună cu acea îmbrățișare neînfricată a progresului, care ne face mari ca națiuni. Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a inspirat au devenit semnul distinctiv al domniei sale. Și, după cum poate depune mărturie fiecare membru al familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și o capacitate infailibilă de a vedea întotdeauna ce este mai bun în oameni. Omagiez memoria mamei mele și îi onorez viața de serviciu. Știu că moartea ei aduce o mare tristețe multora dintre voi și împărtășesc cu voi toți acest sentiment de pierdere, dincolo de orice măsură.
La fel cum a făcut Regina însăși cu un devotament atât de neclintit, și eu mă angajez acum solemn, pe tot parcursul timpului rămas pe care Dumnezeu mi-l va acorda, să susțin principiile constituționale care stau la baza națiunii noastre. Oriunde ați locui în Regatul Unit sau în regatele și teritoriile din întreaga lume și oricare ar fi trecutul sau convingerile dumneavoastră, mă voi strădui să vă servesc cu loialitate, respect și dragoste, așa cum am făcut-o de-a lungul întregii mele vieți.
Viața mea se va schimba, bineînțeles, pe măsură ce îmi voi prelua noile responsabilități. Nu îmi va mai fi posibil să dedic atât de mult timp și energie organizațiilor caritabile și problemelor la care țin atât de mult.
Acesta este, de asemenea, un moment de schimbare pentru familia mea. Mă bazez pe ajutorul iubitor al scumpei mele soții, Camilla. În semn de recunoaștere a serviciului public loial pe care l-a prestat de când ne-am căsătorit, în urmă cu șaptesprezece ani, ea devine regina mea consort. Știu că va aduce în fața cerințelor noului său rol devotamentul ferm față de datorie pe care am ajuns să mă bazez atât de mult. În calitate de moștenitor al meu, William își asumă acum titlurile scoțiene care au însemnat atât de mult pentru mine. El îmi succede ca Duce de Cornwall și își asumă responsabilitățile pentru Ducatul de Cornwall pe care eu mi le-am asumat timp de peste cinci decenii. Astăzi, sunt mândru să îl numesc Prinț de Wales.
Cu Catherine alături de el, noul nostru Prinț va continua să inspire și să conducă conversațiile noastre naționale, ajutând la aducerea celor marginali în centrul terenului, unde poate fi acordat un ajutor vital. De asemenea, doresc să îmi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, în timp ce ei continuă să își construiască viața peste hotare.
Peste puțin mai mult de o săptămână, ne vom aduna ca națiune și chiar ca o comunitate globală, pentru a o odihni pe iubita mea mamă. În durerea noastră, să ne amintim și să ne inspirăm puterea din lumina exemplului ei. În numele întregii mele familii, nu pot decât să vă ofer cele mai sincere și sincere mulțumiri pentru condoleanțe și sprijin. Ele înseamnă pentru mine mai mult decât aș putea exprima vreodată.
Iar pentru draga mea mamă, în timp ce îți începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu tată decedat, vreau să spun doar atât: mulțumesc. Îți mulțumesc pentru dragostea și devotamentul tău față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care le-ai slujit cu atâta sârguință în toți acești ani.
„May flights of Angels sing thee to thy rest”.
Regele Charles și Camilla, Regina Consort, au ajuns la Palatul Buckingham
Regele Charles al III-lea și Camilla, Regina Consort, au ajuns la Palatul Buckingham, unde s-au adunat mii de oameni.
Amândoi au coborât din mașină și au salutat mulțimea strânsă în fața palatului.
Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, Charles a dat mâna cu oamenii din mulțime. Aceștia l-au aplaudat și au strigat, ocazional, „God Save the King”.
Fotografii: AP
Salve de tun în memoria Reginei
96 de salve de tun au fost trase la Londra, câte unul pentru fiecare an de viață al Reginei Elisabeta a II-a.
Fotografii: Profimedia
Charles a ajuns la Londra
Regele Charles a ajuns cu un avion la Londra și se va îndrepta către Palatul Buckingham împreună cu Regina Consort.
Charles va fi proclamat sâmbătă Regele Marii Britanii
Potrivit unui mesaj al Casei Regale, Charles va fi proclamat Regele Marii Britanii sâmbătă, la ora 10, ora Londrei, la Palatul St James din capitala britanică.
Odată ce va fi proclamat ca suveran, regele Charles al III-lea va semna un jurământ prin care se angajează să susţină securitatea Bisericii Scoţiei.
După această întrunire a Consiliului va fi citită Proclamaţia Principală la ora 10:00 GMT, de la balconul Palatului St. James, anunţul privind noul rege urmând să fie făcut public pe tot cuprinsul Regatului Unit şi în capitala Londra
Regele Charles al III-lea, în drum spre Londra
Regele Charles al III-lea a părăsit Castelul Balmoral și este în drum spre Londra, unde este așteptat să se întâlnească cu prim-ministrul Liz Truss și să țină un discurs în fața națiunii.
Marea Britanie a început o perioadă de doliu de 10 zile, cu clopote care sună în toată țara și saluturi cu 96 de arme planificate la Londra - câte unul pentru fiecare an al lungii vieți a reginei.
Charles al III-lea preia tronul într-un moment în care mulți britanici sunt preocupați de o criză energetică, de creșterea costului vieții, de războiul din Ucraina și de consecințele Brexit-ului.
Ce se va întâmpla vineri
Regatul Unit va păstra un minut de reculegere în jurul prânzului. De asemenea, clopotele vor suna la unison la Westminster Abbey, Catedrala St Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun - vârsta suveranei - vor fi trase în Hyde Park şi în alte locuri din capitală.
Potrivit The Guardian, Regele Charles al III-lea urmează să se întâlnească, cel mai probabil, cu Earl Marshal, Ducele de Norfolk, care este responsabil cu procedurile pentru accederea la tron și funeraliile Reginei, în așa fel încât să fie aprobat în detaliu programul din următoarele zile.
Palatul Buckingham a anunțat că vor fi șapte zile de doliu național, în semn de respect față de Regina Elisabeta a II-a.
De asemenea, Regele Charles al III-lea, noul monarh, este așteptat să susțină primul discurs televizat vineri seara, în care se va adresa cetățenilor.
În tot acest timp, la Palatul Buckingham, reşedinţa oficială din Londra a reginei Elisabeta a II-a, şi Castelul Balmoral, din Scoţia, unde suverana a murit joi, s-au umplut de vizitatori, încă de la primele ore ale dimineţii de vineri, care au lăsat flori şi mesaje în semn de omagiu pentru defunctul monarh britanic, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.
Sute de persoane se îndreptau încă de la primele ore ale dimineţii de vineri de zona în care se află Palatul Buckingham, "decorat" deja cu nenumărate şi colorate buchete de flori. În plus, un drapel uriaş Union Black, în tonuri negre şi gri, fusese desfăşurat la porţile palatului.
Regele Charles al III-lea, proclamat oficial suveran al Marii Britanii
Sâmbătă dimineaţa, va avea loc un Consiliu de Ascensiune - proclamarea oficială ca rege a lui Charles - la Palatul St James din Londra, potrivit Agerpres.
Prima proclamare publică a noului suveran va fi apoi citită de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de către deţinătorul titlului de ''Garter King of Arms".
Monarhul va spune: "God save the King" și, pentru prima oară din 1952, iminul național va fi intonat, conținând versul ”God Save the King".