Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Milioane de britanici sunt în doliu, după ce s-a stins din viață suverana care a condus Regatul Unit timp de 71 de ani.
Casa Regală a Marii Britanii este din nou în doliu, în mai puțin de doi ani. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat, după ce Prinţul Philip, soţul ei, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani pe 9 aprilie 2021.
Domnia sa este cea mai lungă din istoria Regatului Unit al Marii Britanii. În 2022, s-au proclamat 71 de ani de la proclamarea Elisabetei a II-a ca regină a Regatului Unit.
În continuare vă prezentăm 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Regina Elisabeta a II-a:
În 2016, Elisabeta a devenit cel mai longeviv monarh din lume, la acel moment, odată cu moartea regelui Bhumibol Adulyadej al Thailandei. În 2022, ea a devenit al doilea cel mai longeviv monarh din istoria lumii, după regele Ludovic al XIV-lea, care a preluat tronul la vârsta de patru ani, potrivit AP.
În afară de Elisabeta și Victoria, doar alți patru monarhi din istoria Marii Britanii au domnit timp de 50 de ani sau mai mult: George al III-lea (59 de ani), Henric al III-lea (56 de ani), Edward al III-lea (50 de ani) și Iacob al VI-lea al Scoției (58 de ani).
Educația
La fel ca mulți membri ai Familiei Regale, Regina nu a mers niciodată la o școală publică. În schimb, a urmat lecții acasă, cu Margaret, sora ei mai mică.
Printre cei care i-au predat lecții s-au numărat și tatăl ei, împreună cu un profesor de la Eton College, mai multe guvernante franceze și belgiene, care i-au predat limba franceză și arhiepiscopul de Canterbury, care i-a predat religia.
Regina a practicat, de asemenea, echitația, înotul, dansul, dar a fost pasionată și de artele plastice.
„Numărul 230873”
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tânăra prințesă Elisabeta a devenit cunoscută pentru scurt timp ca nr. 230873.
Numită colonel, şef al Gărzii de Grenadieri, de către tatăl său, Elisabeta şi-a făcut prima apariţie publică în 1942, când a inspectat trupele. A început să-şi însoţească părinţii în vizitele oficiale pe care aceştia le efectuau în ţară. Prinţesa s-a alăturat, în 1945, Serviciului Teritorial Auxiliar, învăţând să conducă maşina şi dobândind noţiuni de mecanică. Munca sa de voluntariat a durat doar câteva luni, dar i-a arătat prinţesei o lume diferită faţă de cea regală.
Expresia facială
Regina Elisabeta era surprinsă de cele mai multe ori fiind serioasă, dar cei care o cunoșteau au descris-o ca având un simț al umorului bine dezvoltat.
Rowan Williams, fostul Arhiepiscop de Canterbury, a spus că regina era „extrem de amuzantă în privat și nu toată lumea a apreciat cât de amuzantă putea fi”.
Plata taxelor
Poate că a fost regină, dar a plătit taxe, cel puțin din 1992.
Când Castelul Windsor a fost devastat de incendiu în 1992, publicul s-a răzvrătit împotriva plății a milioane de lire sterline pentru reparații.
Dar Regina a acceptat să plătească taxe, susținând că va suporta 70% din costul lucrărilor de restaurare și, de asemenea, a decis să-și deschidă pentru prima dată casa de la Palatul Buckingham pentru public pentru a genera fonduri suplimentare din taxele de intrare.
„Micuța Lilibet”
Regina a fost botezată Elizabeth Alexandra Mary Windsor de York, în onoarea mamei sale, a bunicii paterne și a străbunicii paterne. Dar în copilărie, familia o striga „Lilibet”, pentru că nu ar fi putut pronunța corect „Elizabeth”.
Porecla a devenit mai cunoscută după ce prințul Harry și Meghan și-au numit fiica Lilibet Diana în 2021.
Căsnicia
Regina Elisabeta și soțul ei, Prințul Philip, s-au bucurat de o relație stabilă de mai bine de 70 de ani, o uniune care a supraviețuit cu mult căsătoriilor a trei dintre cei patru copii ai săi: Charles, Anne și Andrew.
„El a fost pur și simplu puterea mea și a rămas în toți acești ani”, a spus Regina despre Philip la aniversarea a 50 de ani de căsătorie.
La 9 iulie 1947 a fost oficiată logodna prințesei Elisabeta şi a prinţului Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrew al Greciei. Ei s-au cunoscut cu 13 ani în urmă, la nunta verişoarei prinţului Philip, prinţesa Marina a Greciei cu ducele de Kent, unchi al prinţesei Elisabeta. Căsătoria a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, conform Royal.uk. Prinţul Philip a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh.
Zilele de naștere
Regina Elisabeta s-a născut pe 21 aprilie 1926, dar uneori era confuz pentru public să știe când să sărbătorească.
Nu a existat o zi fixă pentru „ziua de naștere oficială” a Reginei, fiind fie prima, a doua sau a treia sâmbătă din iunie.
Doar Regina și cei mai apropiați ei au sărbătorit ziua de naștere reală în adunări private.
Iubirea pentru câini
Este cunoscut faptul că Regina iubea câinii.
Regina a deținut peste 30 de câini din rasa corgi de-a lungul anilor. Ea a avut și doi „dorgi” – încrucișări de teckel și corgi, pe nume Candy și Vulcan.
Elizabeth a fost fotografiată îmbrățișând unul dintre câini încă din 1936, la vârsta de 10 ani, și a primit un corgi, Susan, pentru a 18-a aniversare. Rasa a fost prezentată Familiei Regale de tatăl ei, regele George al VI-lea, în 1933, când a cumpărat un corgi, numit Dookie.
„A pretty nice girl”
Regina a devenit inevitabil subiectul cântecelor pop.
Trupa Beatles a avut un cântec despre Regină, care a fost înregistrat în 1969 și a apărut la sfârșitul albumului „Abbey Road”:
„Majestatea Sa este o fată drăguță, dar nu are multe de spus”, sunt două dintre versurile cântecului.
Alte cântece nu au fost la fel de admirate. Trupa Sex Pistols a lansat chiar înainte de Jubileul de Argint, în 1977, un cântec intitulat „God Save the Queen”, care a fost interzis de televiziunea britanică.