Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum încearcă țările europene să stopeze fumatul: Prețul să fie majorat cu 5% pe an până în 2040

O comisie pentru afaceri sociale, parte a Senatului francez, a publicat un raport privind modul în care impozitarea poate ghida populația franceză către un stil de viață mai sănătos.

Publicat săptămâna trecută, unul dintre punctele cheie ale documentului este fumatul - un obicei legat de peste 73.000 de decese evitabile în Franța pe an.

Pentru a combate această tendință, Comitetul a sugerat ca prețul țigărilor să fie majorat cu 5% pe an până în 2040.

Dacă inflația se situează la 1,75%, acest lucru înseamnă o creștere anuală de 3,25%. Estimările sugerează că majorarea recomandată a taxelor ar putea aduce statului francez aproximativ 14 miliarde de euro pe an.

Prețurile țigărilor în UE

Dacă va fi adoptată, propunerea Senatului ar însemna că un pachet de țigări care costă în prezent 12 euro va costa 25 de euro în 2025 - un total mai apropiat de costurile înregistrate în țări precum Australia și Noua Zeelandă.

Cu toate acestea, prețul țigărilor este deja relativ ridicat în Franța în comparație cu vecinii săi europeni.

Conform celor mai recente date ale OMS, în 2020, un pachet de 20 de țigarete în Franța va costa aproximativ 8,95 EUR, în cazul celei mai ieftine mărci disponibile, conform celor mai recente date ale OMS.

Ajustat în funcție de paritatea de cumpărare în UE, acest preț a fost depășit doar în Irlanda.

Dacă includem Regatul Unit, clienții britanici și nord-irlandezi au plătit chiar mai mult - cel mai ieftin pachet de 12 țigări costând aproximativ 9,30 lire sterline.

În ceea ce privește mărcile de țigări premium, clasamentul a rămas în mare parte neschimbat. Clienții din Regatul Unit au înregistrat cele mai mari prețuri, urmați de Irlanda și apoi de Franța.

Țările care au înregistrat cele mai mari scăderi

Chiar și așa, proporția persoanelor care fumează în Franța s-a stabilizat în ultimii ani.

Cifrele OCDE sugerează că proporția fumătorilor zilnici a scăzut de la 30% în 2000 la 25,5% în 2020.

Această scădere de 4,5% a fost mai mică decât cea înregistrată în alte țări. Marea Britanie a înregistrat o scădere de 12,5%, în timp ce Germania și Spania au înregistrat scăderi de 9,1% și, respectiv, 12,3%.

Unele grupuri sunt, de asemenea, îngrijorate de efectul creșterii prețurilor asupra comerțului de contrabandă cu țigări.

Anul trecut, aproape 503 tone de tutun ilicit au fost confiscate de poliția de frontieră franceză până la 1 decembrie, potrivit cifrelor guvernamentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE