Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu, primele declarații după aflarea rezultatelor parțiale: „Viziunea noastră europeană, scut împotriva agresiunii”

Maia Sandu a făcut primele declarații de presă după validarea referendumului pro-UE din Republica Moldova. Conform ultimelor rezultate, 50.42% au votat Da și 49.58% au votat Nu.

În cursa prezidențială, Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi - 42,31% și merge în turul doi cu Alexandr Stoianoglo care a obținut 26,07%.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: Drag moldovean, dragă moldoveancă, fie că ați votat la Soroca, la Chișinău, la Ștefan Vodă, la Milano, la Dublin, fie că ați votat la primele ore ale dimineții sau seara târziu, fie că ați votat la nord sau la sud, voi ați decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare.

Determinant a fost fiecare vot, și din țară, și din toate colțurile lumii. Toate voturile au fost la fel de importante. Ieri și azi s-a demonstrat că sintagma ”fiecare vot contează” nu sunt vorbe goale.

„Diaspora a arătat că rămâne conectată la țară”

Le sunt recunoscătoare tuturor cetățenilor care au mers la vot și au spus liber ce își doresc pentru Moldova. Peste 1.560.000 de oameni au mers la secțiile de votare. Diaspora a arătat că rămâne conectată la țară, indiferent la câte mii de kilometri distanță și-a făcut noua casă.

Peste 240.000 de concetățeni au votat în afara țării și nu au lăsat soarta tuturor pe mâna acelor care o vând. Datorită vouă, Moldova din nou și-a salvat democrația și cursul spre progres. Suntem un tot întreg, suntem o familie.

Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea de care atârnă soarta țării noastre. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă.

„Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată”

Pe de altă parte, ce s-a întâmplat ieri, dar și în ultimii doi ani, este un atentat asupra democrației și libertății poporului nostru. Un atentat asupra aspirației poporului nostru de a fi parte a familiei europene a păcii. Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată. Își doresc ca moldovenii să se îndoiască de puterea și unitatea lor.

Bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere, au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune. Dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți.

Ținta lor de a cumpăra 300 de mii de voturi, documentarea de către instituțiile statului a 150 de mii de oameni plătiți pentru vot, arată că trebuie să privim cu atenție unde s-a greșit și să învățăm din acest atac mizerabil asupra suveranității noastre.

Bandiții care vor cu orice preț să revină la putere au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune.

„Sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și coruperea votului”

Din păcate, sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și coruperea votului. Și aici va trebui să tragem linia, să corectăm unde am greșit și să învățăm lecția. Am înțeles mesajul dumneavoastră, știm că trebuie să facem mai mult pentru a combate corupția.

Acum, unicul mod prin care ne putem apăra democrația este votul. Acesta este apelul meu către toți cetățenii. Doar prin vot putem preveni un dezastru. Vă sunt recunoscătoare tuturor pentru că ieri v-ați spus cuvântul și ne-ați arătat calea pe care o vreți pentru Moldova.

Mă adresez tuturor celor care au votat DA la referendum - ca acest vot să conteze, trebuie să învingem în fața acestui atac masiv la adresa cursului nostru european.

„Viziunea noastră europeană trebuie să devină un scut împotriva agresiunii”

Mă adresez cetățenilor care au votat pentru Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Ion Chicu - respect votul dumneavoastră și vă mulțumesc că l-ați exprimat. Aceasta înseamnă democrația. Și avem împreună același obiectiv, cu toții trăim în Moldova și avem responsabilitatea să păstrăm ce avem. Viziunea noastră europeană trebuie să devină un scut împotriva agresiunii.

Am un mesaj și către cetățenii care încă nu sunt convinși de viitorul nostru proeuropean. Vom discuta preocupările voastre. Dar eu sunt convinsă că apropierea de UE aduce beneficii pentru absolut toți cetățenii Republicii Moldova, și acestea deja se simt.

Indiferent de opțiunea de vot, toți cetățenii își doresc să trăiască în pace, bună înțelegere, într-o societate prosperă, și eu vă promit că voi continua să muncesc pentru aceasta.

„Mai avem o bătălie de dat. Și vom reuși, doar cu implicarea fiecăruia dintre voi”

Dragi moldoveni, știu că ne-am dorit un rezultat și mai ferm la referendum. Și el ar fi fost mult mai mare dacă interferența murdară nu ar fi încercat să blocheze drumul nostru. Dar dumneavoastră ați reușit! Moldova a câștigat o luptă nedreaptă printr-un vot corect și majoritar doar pentru că voi ați știut s-o apărați.

Mai avem o bătălie de dat. Și vom reuși, doar cu implicarea fiecăruia dintre voi. Ei vor să închidem ochii și să ne speriem de ei. Noi îi vom privi direct în față, vom vota cu mintea conștientă de pericol și vom conduce țara spre pace și bunăstare.

Ieșim cu toții la vot, fiecare dintre noi poate ajuta astăzi Moldova!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE