Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET. Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova

Republica Moldova oscilează tot mai mult între est și vest. Maia Sandu, o pro-europeană convinsă și susținută de Occident se va confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale cu Alexandr Stoianoglo, procurorul general demis chiar de ea și devenit candidatul socialiștilor.  

Înainte de invazia din Ucraina, Maia Sandu era preşedinta unei mici republici foste sovietice, Republica Moldova, însă acum, este o personalitate europeană invitată în toate capitalele, comentează luni France Presse, într-un portret pe care i-l face liderei de la Chişinău. 

Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova   

Maia Sandu s-a născut în timpul ocupației URSS, în satul Risipeni, la granița cu România. A devenit majoră atunci când Moldova și-a câștigat independența, în contextul în care autoproclamata Republică Transnistria s-a separat, permițând menținerea trupelor ruse şi astăzi.

Cu o diplomă în management şi relaţii internaţionale, şi-a început cariera în culisele Ministerul Economiei, dar, dezamăgită de neajunsurile ţării sale, a plecat să lucreze pentru Banca Mondială, mai întâi la Chişinău şi apoi la Washington.

Maia Sandu a intrat în politică în 2012, când a fost numită ministru al Educației. Revenise din Washington, unde lucrase consilierul directorului executiv al Băncii Mondiale.  

„Nu plănuiam să devin politician”, a mărturisit ea într-un discurs din 2022 adresat studenţilor de la Universitatea Harvard, unde a învăţat la rândul ei.

„Dar am decis că a nu vrea să trăiesc într-o ţară condusă de oameni corupţi” nu înseamnă neapărat „să fiu nevoită să mă mut în altă ţară”, a spus ea.

În faţa „dificultăţilor” şi a „discursului urii”, a spus că a învaţat „rezistenţa”. Şi să nu renunţe, mai comentează AFP.

Prin plasarea de camere de supraveghere în sălile de examinare, ea a făcut ca rata de succes la Bacalaureat să treacă de la la 95% la 59%. Suficient pentru a transmite mesajul: nu mai plătim pentru diplome.

Înființarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) 

În 2016, Maia Sandu a înțeles că, într-un sistem afectat de oligarhi, trebuie să-și întemeieze propria formațiune. 

Astfel, a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate. După ce a fost mai mulți ani în opoziție, PAS a reușit să devină primul partid pro-european care obține majoritate la alegerile parlamentare, în istoria Republicii Moldova, dar nu a putut câștiga și alegerile prezidențiale. 

A intrat în Parlament, după care a fost numită pentru scurt timp prim-ministru şi, în urma unui scandal de corupţie spectaculos - 12% din PIB a dispărut în câteva luni -, a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020, cu 57,7% din voturi.

Maia Sandu a declarat atunci că a fost subestimată de adversarii ei, care au văzut-o pe ea şi pe echipa ei ca pe „începători şi un grup de tocilari”.

Considerându-se „răbdătoare” şi „fidelă valorilor sale”, chiar dacă detractorii ei spun şi că nu este foarte atentă, a luptat împotriva corupţiei şi a lansat un vast program de reforme, care a rămas neterminat, în domeniul justiţiei.

Aderarea la Uniunea Europeană, o prioritate națională 

După izbucnirea războiului din Ucraina, Maia Sandu decide ca, alături de președintele Parlamentului și șeful Guvernului, să depună cerere de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

În iunie 2023 a invitat 46 de şefi de stat şi de guvern la Chişinău pentru summitul Comunităţii Politice Europene, un eveniment fără precedent într-o ţară neobişnuită cu onorurile. 

Occidentul a apreciat reformele adoptate în ultimii ani la Chișinău, semn că Moldova a început negocierile de aderare în vara anului trecut, la practic doi ani de la depunerea cererii.   

Maia Sandu s-a bucurat întotdeauna de sprijinul și susținerea liderilor Occidentali care au vizitat Moldova înainte de scrutin. Printre ei, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Este dreptul vostru suveran de a decide ce vreți să faceți cu țara voastră și nimeni nu poate interveni. Desigur, vorbind în calitate de președinte al Comisiei Europene, cred că locul Moldovei este în Uniunea noastră Europeană.”  

În turul doi al alegerilor, Maia Sandu se va confrunta cu Alexandr Stoianoglo, un politician pro-rus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE