Candidatul independent la președinția România, Mircea Geoană, a avut o declarație considerată controversată de mulți, atunci când a fost întrebat despre situația Ucrainei. El a spus că ucrainenii nu au suficiente resurse pentru a-și recupera toate teritoriile cucerite de ruși.
Iar declarația aceasta vine tocmai din partea celui care a fost al doilea om în NATO. Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a comentat această afirmație a lui Mircea Geoană, care a avut loc în cadrul dezbaterii dintre candidații pa alegerile prezidențiale, de la Digi 24.
Mircea Geoană a spus că Ucraina „nu are resurse să recupereze întreg teritoriul pierdut"
„Noi avem o poziție care privește o pace lungă și justă pentru Ucraina. Acest lucru include recuperarea integrală a teritoriului ucrainean, cu granițele sale, inclusiv Crimeea și alte părți ale Ucrainei, care au fost ocupate temporar de Rusia. Vorbim de regiuni din est.
Aceasta este poziția pe care o vom adopta și suntem convinși că această poziție va fi urmărită de întreaga comunitate internațională, pentru a stabili pacea în Ucraina și stabilitatea în Europa în acest secol. E necesar pentru toți că este să rămânem aproape de statul de drept și de lege, pentru a obține stabilitate în această regiune, dar și în Europa", a spus Ihor Prokopchuk.
Ambasadorul ucrainean a făcut această declarație chiar în ziua în care se împlinesc 1.000 de zile de la începutul războiului din Ucraina.
Între timp, ucrainenii ar fi efectuat lovituri cu rachete ATACMS asupra regiunii Briansk, după cum susține Rusia.
Declarația lui Mircea Geoană referitoare la situația Ucrainei: „În primul rând, este evident că Ucraina nu are resurse să recupereze întreg teritoriul pierdut. Crimeea este aproape imposibil de recuperat, iar partea Donbasului este deja rusificată. Ruşii stau acolo de doi ani şi ceva şi au rusificat.
Atunci, întrebarea pe care o vom avea şi discuţia pe care o voi continua cu preşedintele Trump, de la Cotroceni, este aceea de a găsi formule ca Ucraina, chiar cu cedare de teritoriu, să rămână un stat suveran pro-occidental şi să nu ne trezim peste şase luni de zile, după un aşa-zis armistiţiu, cu o nouă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.
Deci, da, sunt pentru pace, dar în condiţiile în care ucrainenii, dacă cedează ceva, în schimb, să obţină pace, suveranitate şi libertatea de a merge către Occident, unde aparţin”.
Ambasadorul ucrainean în România a insistat asupra acelui plan de pace prezentat de Volodimir Zelenski atât actualului președinte american, Joe Biden, cât și viitorului șef de la Casa Albă, Donald Trump.