Una dintre cele mai mari agenții internaționale de rating financiar confirmă stabilitatea economiei României și perspective de creștere în următorii ani.
Potrivit agenției Standard & Poor's, ecomnomia țării va înregistra o creștere de 1,6% în 2024 și va avea o dublare a ritmului în perioada 2025-2027 când România va beneficia de fonduri europene importante.
Evaluarea mai arată că România are un rating bun în ce privește datoria guvernamentală și o situație bună pe piața muncii cu un șomaj aproape de minimele istorice.
Stabilirea ratingului unei țări ia în considerare factori ca evoluția economiei, volumul investițiilor străine publice și private, transparența pieței de capital și rezervele valutare.
Ce spune premierul României
Şeful Guvernului spune că, după ce agenţia de rating Fitch "a confirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă pentru România în luna august", sâmbătă Standard and Poor's "face acelaşi lucru".
Această evaluare, arată Ciolacu, este o dovadă a stabilităţii macroeconomice şi a perspectivelor de dezvoltare pe care le are România în următorii ani.
"Acesta este rezultatul trecerii la un model economic bazat pe investiţii masive, producţie şi creare de locuri de muncă aici, în România. Doar astfel am putut reduce inflaţia de la 10,3% în iunie 2023 la 4,6% în prezent şi am putut creşte numărul salariaţilor la 5,16 milioane persoane - nivel record postdecembrist", spune el, pe Facebook.
Potrivit acestuia, consolidarea bugetară în următorii şapte ani trebuie realizată prin raţionalizarea cheltuielilor şi creşterea colectării veniturilor, prin digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii fiscale şi continuarea investiţiilor. ''Nu prin creşteri de taxe şi politici de austeritate, aşa cum am trăit cu toţii în 2009-2011'', a adăugat premierul.