Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim ar putea crește de la 1 ianuarie. Venitul brut ar ajunge la 4100 de lei

Guvernul României a pregătit o nouă majorare a salariului minim brut pe economie, care ar putea ajunge la 4100 de lei începând cu 1 ianuarie 2024.

Acest lucru va însemna un venit net de aproximativ 2450 de lei, față de 2363 de lei în prezent.

Proiectul de lege privind stabilirea unui salariu minim adecvat, în conformitate cu standardele europene, va fi adoptat astăzi de Senat, după ce comisiile de specialitate au adus mai multe modificări.

Cu ce schimbări ar putea veni noul proiect

Printre schimbările aduse se numără și stabilirea anuală a salariului minim, care va fi actualizat periodic și aplicat de la 1 ianuarie, prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale. Acest proces are scopul de a asigura o predictibilitate mai mare în stabilirea salariilor.

O altă noutate este dreptul angajaților de a fi plătiți chiar și pe perioada în care se află în grevă, un aspect care ar putea aduce o mai mare siguranță financiară pentru lucrători în cazul acțiunilor sindicale.

De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) va putea să intensifice controalele la companiile considerate problematice, fără ca aceste acțiuni să fie considerate discriminatorii.

Hotărârea de Guvern care va stabili formula exactă de calcul pentru salariul minim va fi emisă până la data de 12 noiembrie, moment în care vom afla și suma exactă care va intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Această creștere a salariului minim face parte din eforturile autorităților de a alinia România la standardele europene, prin implementarea unui salariu minim adecvat, care să asigure un trai decent pentru toți angajații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE