Victime ale atacului Hamas din 7 octombrie au fost violate, la fel şi unii ostatici deţinuţi, în prezent, în Gaza. Sunt concluziile unui raport făcut public de Organizația Națiunilor Unite. În schimb, raportul mai notează și că mulţi prizonieri palestinieni eliberaţi de Israel s-au întors traumatizaţi în Fâșia Gaza. Continuarea războiului Israel-Hamas nu va servi la protejarea ostaticilor de riscul unor noi violențe sexuale, iar o încetare a focului ar trebui să fie o prioritate, mai precizează ONU.
Un reprezentant special al ONU asupra violenţelor sexuale în timpul conflictelor, însoţită de experţi, s-a deplasat la începutul lunii februarie în Israel şi în Cisiordania. Pramila Patten susține că există motive întemeiate pentru a crede că au existat numeroase violuri în timpul atacului din 7 octombrie, la periferia Fâşiei Gaza, inclusiv violuri în grup. Raportul vorbește și despre continuarea acestor violențe asupra ostaticilor luați de gruparea Hamas în Gaza.
Pramila Patten, trimis special al ONU: ”În ceea ce privește ostaticii luați în Gaza, am găsit informații clare și convingătoare că violența sexuală, inclusiv viol, sexualizat, tortură, tratamente crude, inumane și degradante a fost comisă împotriva captivilor. Și avem, de asemenea, motive întemeiate să credem că o astfel de violență poate fi încă în desfășurare împotriva celor încă ținuți în captivitate”.
- Vicepreședintele SUA cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. ”Hamas trebuie să accepte acest acord”
- Negocierile de încetare a focului în Gaza, reluate duminică la Cairo, potrivit unor surse de securitate egiptene
- Peste 100 de palestinieni au murit după ce trupele israeliene au deschis focul lângă un convoi de camioane cu ajutoare, în Gaza
Potrivit autorilor raportului ONU, continuarea acestui război nu va servi la protejarea ostaticilor de riscul unor noi violențe sexuale, iar o încetare a focului ar trebui să fie o prioritate.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a negat că a încercat să oprească un raport ONU privind violenţele sexuale comise de Hamas. El a fost acuzat de Israel că a întârziat să răspundă la aceste acuzații, de care ONU s-a apărat cu fermitate.
În centrul acestei dispute se află agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, agenție rămasă fără finanţare după ce Israelul a acuzat că o parte dintre angajaţii săi au fost implicați în atacul din 7 octombrie. Șeful agenției spune, însă, că este vorba de o campanie deliberată şi concertată de subminare a operaţiunilor organizației pentru refugiații palestinieni.
Philippe Lazzarini, comisarul general al agenţiei ONU pentru Refugiaţi: ”Problema acestei regiuni ( Gaza n.r) este că nu a traversat vreodată asemenea foamete, are, acum, foamete generalizată. Și acum trece prin cea mai cruntă foamete, sub ochii noștri, mai ales în nord dar și în alte zone există foamete”.
Totodată, agenția ONU pentru refugiații palestinieni anunță că unii membri ai organizației au fost torturaţi de Israel.