Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin mărește dimensiunea armatei ruse pentru a treia oară. Președintele rus vrea să ajungă la 1,5 milioane de soldați

Președintele Vladimir Putin a ordonat luni ca efectivele armatei ruse să crească cu 180.000 de militari, până la 1,5 milioane de soldați, potrivit Reuters.

Putin a dat ordinul într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului.

Ministerul Apărării din Rusia nu a oferit încă o reacție la noul decret semnat de Putin, însă, după un decret similar emis în decembrie 2023, instituția a menționat că extinderea armatei este rezultatul „numărului tot mai mare de cetățeni care doresc să încheie contracte pentru serviciul militar”.

Totodată, ministerul a subliniat că „nu există intenția de a crește semnificativ numărul cetățenilor recrutați pentru serviciul militar obligatoriu”.

La acea vreme, Ministerul Apărării rus a argumentat că această extindere a forțelor armate este necesară datorită „amenințărilor tot mai mari la adresa securității naționale”, citând „Districtul Militar Nord”, care coordonează operațiunile militare împotriva Ucrainei, precum și „expansiunea continuă a NATO”.

Anterior, în septembrie 2022, Putin a dispus o „mobilizare parțială” pe fondul pierderilor suferite de armata rusă în Ucraina, deși promisese anterior că doar militarii profesioniști vor fi implicați în „operațiunea militară specială”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE