Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, record de nave militare desfășurate în Marea Neagră într-o singură zi

Schimbare majoră în acțiunile Rusiei. Un număr record de 16 nave militare au fost desfășurate în Marea Neagră într-o singură zi, pe 14 septembrie. Anunțul a fost făcut de Forțele Navale ucrainene, care au spun că șapte dintre aceste nave dispun de temutele rachete Kalibr, ceea ce înseamnă că, în total, ele pot lansa simultan 48 de rachete.

Rapoartele armatei ucrainene arată că acele nave au trecut prin Strâmtoarea Kerci în ultimele 24 de ore.

Cu o zi în urmă, Rusia avea în Marea Neagră o singură navă cu rachete Kalibr.

16 nave militare rusești, trimise în Marea Neagră în 24 de ore

Surprinzător este că în Marea Azov nu mai este nicio navă militară rusească, în timp ce în Marea Meditarană se află cinci, dintre care patru au rachete Kalibr, conform Newsukraine.

Această desfășurare de forțe este alarmantă, mai ales că o situație asemănătoare a mai fost doar la începutul războiului, când rușii au descins pe Insula Șerpilor și au dorit și debarcarea în Odesa. E posibil ca atacarea Insulei Șerpilor să fie din nou în atenția rușilor, mai ales că ea a tocmai fost ținta a două rachete Kalibr, lansate de bombardiere Tu-22M3, pe 12 septembrie, iar cu o zi înainte, avioanele de luptă au lansat șase rachete antiradar Kh-31P.

În tot acest timp de când a început războiul, ucrainenii au reușit să-i facă pe ruși să-și retragă complet flota din Sevastopol, cel mai mare port din Crimeea, iar navele au fost duse în Marea Azov, din cauza atacurilor repetate ale Ucrainei, soldate, prntre altele, cu scufundarea crucișătorului Moskva.

O asemenea mutare ar putea însemna că rușii intenționează să distragă atenția rușilor de la cele două fronturi importante, Pokrovsk (din Ucraina) și Kursk (din Rusia). În această situație, dacă operația lor va fi reușită, iar Insula Șerpilor ar fi ocupată, rușii ar putea bloca din nou traficul comercial al ucrainenilor pe Marea Neagră.

Ultima dată când Rusia a adus un număr semnificativ de nave de război în Marea Neagră a fost pe 26 august, când a fost lansat un atac la scară largă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. La acel moment, rușii au desfășurat patru nave purtătoare de rachete Kalibr, care puteau trage o salvă de totală de 28 de rachete. După acel atac, o singură navă rusă a rămas în patrulare în Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE