Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin a inspectat trupele cecene pregătite să lupte în Ucraina. ”Aveți o nevoie interioară de a apăra Patria”

Președintele rus Vladimir Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov au inspectat trupele și voluntarii din Cecenia care se pregătesc să lupte împotriva Ucrainei, a anunțat Kremlinul, potrivit agenției Reuters.

Vizita surpriză efectuată de Putin în republica rusă din Caucazul de Nord a avut loc în contextul în care militarii ruși încearcă să respingă trupele ucrainene din regiunea Kursk.

„Câtă vreme avem oameni ca voi, suntem absolut, absolut invincibili”, le-a spus Putin trupelor de la Universitatea Forțelor Speciale Ruse, o școală militară din Gudermes, Cecenia.

”Una este să trageți într-un poligon aici și alta este să vă puneți viața și sănătatea în pericol. Dar aveți o nevoie interioară de a apăra Patria și curajul de a lua o astfel de decizie”, a precizat președintele rus, potrivit sursei citate.

Incursiunea ucraineană pe teritoriul Rusiei este considerată o rușine pentru Putin și armata sa, chiar dacă forțele ruse își continuă ofensiva pe linia frontului din estul Ucrainei.

Kadîrov, sancționat de Statele Unite în 2020 și în 2022, pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului și mobilizarea trupelor cecene pentru a lupta împotriva Ucrainei, i-a spus lui Putin, în cadrul unei reuniuni, republica cecenă a trimis peste 47.000 de soldați de la începutul războiului pentru a lupta împotriva Ucrainei, printre care și aproape 19.000 de voluntari.

Kadîrov s-a descris adesea ca fiind ”infanteristul” lui Putin.

Întrebat de un jurnalist dacă „soldații lui Putin”, precum Kadîrov, îi justifică încrederea în ceceni, Putin a răspuns: „Dacă aș avea mai mulți soldați de acest fel, aș fi foarte fericit, dar chiar și un singur astfel de soldat valorează mult”, conform agenției RIA.

Înainte de a ajunge in Cecenia, Putin a vizitat prima oară orașul Beslan din Osetia de Nord, la aproape 20 de ani de la tragedia considerată cel mai sângeros incident din istoria modernă a Rusiei. La 1 septembrie 2004, un comando cecen a luat 1.300 de ostatici în școala numărul unu din oraș. Printre ei se numărau copii, elevi şi profesori.

După 50 de ore în care orice negociere a eșuat, autorităţile ruse au decis o intervenție în forţă pentru salvarea celor din clădire. Însă totul s-a terminat cu peste 300 de morți și sute de răniți. Tot Putin era și atunci președintele Rusiei. Acum a făcut prima sa vizită la școala devenită centru cultural și s-a întâlnit cu mamele victimelor.

”Și la fel cum am luptat împotriva teroriștilor, astăzi trebuie să luptăm împotriva celor care comit crime în regiunea Kursk, în Donbas”, a spus Putin, referindu-se la incursiunea Ucrainei pe teritoriul rus și la regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei, pe care forțele ruse o controlează parțial.

”Îi vom pedepsi pe criminali. Nu poate exista nicio îndoială cu privire la acest lucru”, a adăugat liderul de la Kremlin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE