Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curiosul caz de dopaj al liderului ATP Jannik Sinner, ținut secret. Spre deosebire de Simona Halep, el a putut juca deși a picat două teste în primăvară

Jannik Sinner (23 de ani) a fost testat pozitiv de două ori în interval de câteva zile, în martie 2024, în timpul turneului Indian Wells și apoi înainte de Openul de la Miami, pe care l-a și câștigat.

Substanța descoperită a fost Clostebol, un steroid menit să îmbunătățească performanța sportivă. Cu toate acestea, nu s-a știut nimic până pe 20 august, când și avocații jucătorului au confirmat cazul.

Jannik Sinner, deși a fost testat pozitiv de două ori, a putut să joace

El a fost exonerat, ceea ce înseamnă că nu este vinovat, pentru că acea contaminare "s-a făcut accidental". Acest motiv a fost auzit de foarte multe ori în tenis, numai că, de această dată, se întreabă chiar și mulți jucători din tenisul mondial cum de a fost posibil ca Sinner să nu primească nicio pedeapsă. Iar multora le vine în minte o paralelă cu cazul Simonei Halep.

Ciudat este că, totuși, i s-au retras punctele și banii aferenți turneului de la Indian Wells (300.000 de dolari), unde a ajuns în semifinale, învins de Carlos Alcaraz. El își păstrează și locul în ierarhia ATP și va juca la US Open în zilele următoare.

Jucătorul italian spune că a fost o contaminare accidentală, despre care susține că nu a știut nimic despre tratamentul care i se aplică. El "nu a avut vină sau neglijență", așa cum se arată în motivarea celor de la Institutul pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

Tratamentul respectiv era de fapt un masaj care i se aplica lui Sinner timp de mai multe zile, de către fizioterapeut, iar contaminarea s-a făcut prin piele. Numai că acel fizioterapeut Giacomo Naldi avea o rană la un deget și folosea un unguent sub formă de spray pentru a și-o trata.

Dar sprayul avea acea substanță interzisă, iar fizioterapeutul nu a folosit mănuși atunci când îi făcea masaj lui Sinner, care au fi fost contaminat printr-o rană de la suprafața pielii. Cel puțin, aceasta este explicația "oficială", dar care este considerată ambiguă de multă lume, inclusiv de unii specialiști și de mai mulți jucători de tenis.

Jannik Sinner, suspedat provizoriu de două ori, dar avocații au "rezolvat" suspendările în timp record

  • Sinner a fost testat prima dată pe 10 martie, iar a doua oară, pe 18 martie.
  • Pe 15 august, Sinner a fost audiat, iar decizia finală a venit pe 20 august.

După fiecare dintre cele două teste pozitive, a fost aplicată o suspendare provizorie, pe care Sinner și echipa lui de avocați au contestat-o cu succes de fiecare dată, astfel că el a putut să continue să joace tenis la alte turnee.

Prima suspendare provizorie a fost doar de pe 4 până pe 5 aprilie iar a doua, de pe 17 până pe 20 aprilie. Astfel, surprinde rapiditatea cu care au fost rezolvate contestațiile. Însă și mai surprinzător este că totul a fost ținut secret. Iar acum a venit decizia finală, conform căreia el este exonerat. În raportul ITIA se precizează că doar un microgram de Clostebol a fost găsit în corpul lui Sinner. Se numește "contaminare încrucișată".

Antrenorul lui Sinner, Darren Cahill, a oferit și el o explicație: "Motivul pentru care a putut juca după scurta interdicție provizorie a fost că au putut determina cu exactitate locul în care a avut loc incidentul și au putut explica ce s-a întâmplat cu spray-ul".

În lumea tenisului, au existat reacții de tot felul, iar multe dintre ele sunt unele de indignare. De exemplu, Nick Kyrgios a spus că ar trebui ca Sinner să fi primit cel puțin doi ani de suspendare, pentru că vorbim de un steroid anabolizant. Denis Shapovalov a scris, pe rețelele de socializare: "Nu-mi pot imagina ce simt acum toți ceilalți jucători care au fost sancționați pentru substanțe contaminate. Reguli diferite pentru jucători diferiți".

"Poate că ar trebui să nu ne mai ia de proști", a postat și Lucas Pouille.

Câțiva specialiști în toxicologie și antidoping au spus însă că nu era posibil ca performanțele lui Sinner să fi fost influențate cu acea cantitate atât de mică de Clostebol, chiar dacă Sinner s-ar fi dopat în mod intenționat. Dar chiar și așa, rămâne faptul că el a fost descoperit dopat, ca și în cazul Simonei Halep, care a dovedit că nu a făcut-o intenționat și că acea cantitate era infimă. Numai că Halep nu a putut juca tenis mai bine de un an și jumătate, iar Sinner a putut să joace fără întrerupere.

  • În 2024, Jannik Sinner are, până acum, 48 de victorii și 5 înfrângeri și a câștigat deja cinci turnee în acest an.
  • Jannik Sinner este antrenat de australianul Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep.

Cazul de dopaj al Simonei Halep

Dacă Jannik Sinner a putut să joace deși era depistat dopat de două ori, în cazul de dopaj al Simonei Halep a existat un scandal uriaș, mai ales că jucătoarea română a fost suspendată mai bine de un an și jumătate până ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne să-i dea dreptate și să o exonereze de orice vină.

Pe 7 octombrie 2022, Simona a fost anunțată că a fost depistată pozitiv la Roxadustat, în urma unui control antidoping făcut la US Open, acolo unde Halep fusese eliminată în primul tur, de către Daria Snigur, pe 29 august 2022. Halep a fost suspendată provizoriu, timp în care nu avea dreptul să joace la niciun turneu WTA. Pe 19 mai 2023, ITIA a spus că a fost descoperită a doua încălcare a regulamentului antidoping, pentru că au existat nereguli în pașaportul biologic al Simonei Halep.

Pe 28 și 29 iunie 2023, a urmat o audiere a Simonei la tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra, iar pe 12 septembrie 2023, ITIA a anunțat că jucătoarea este suspendată patru ani.

Pe 24 octombrie 2023, Simona a făcut apel la TAS, iar în intervalul 7-9 februarie 2024, ea a fost audiată la TAS. Decizia finală a venit tocmai pe 5 martie: 9 luni de suspendare, în loc de 4 ani.

Numai că, până la acea dată, Simona a stat deja în afara tenisului mai bine de un an și jumătate. Astfel, mulți se întreabă unde e dreptatea.

Halep a revenit pe teren la Openul de la Miami, pe 3 aprilie, unde a fost eliminată greu de Paula Badosa, în primul tur. De atunci, ea nu a mai jucat, din cauza unei accidentări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE