Zeci de mii de oameni au organizat mișcări de protest la Belgrad și în alte orașe din Serbia, pentru a șaptea săptămână consecutiv. Oamenii cer demisia președintelui Aleksandar Vučić și a unor membri din guvern, pe care îi consideră responsabili de lipsă de acțiune față de cele două atacuri armate, care s-au soldat cu moartea a zeci de copii.
Controlul mass-media
Manifestanții au blocat autostrada ce tranzitează capitala și i-au cerut președintelui Vučić să demisioneze, lucru pe care acesta l-a respins categoric. Valul de nemulțumiri a apărut în luna mai, după ce 18 persoane au murit și alte 20 au fost rănite, în urma a două atacuri armate. Majoritatea victimelor au fost copii.
Populația sârbă a ieșit în stradă pentru a șaptea oară cu aceleași revendicări. În primul rând, demisia ministrului de interne și a directorului Agenției Naționale pentru Informații de Securitate. Ei doresc ca celor două rețele de televiziune să li se retragă licențele, deoarece promovează violența în Serbia. De data aceasta, în afară de capitala Belgrad, au fost cu sloganul ”Serbia împotriva violenței” și în alte orașe, precum Novi Sad, Nils și Kragujvac.
Aceste demonstrații sunt cele mai mari de la mișcarea de protest care a precedat căderea fostului om puternic al Serbiei, președintele Slobodan Milošević, în 2000.
De ani de zile, criticii președintelui sârb l-au acuzat pe acesta că folosește măsuri din ce în ce mai autoritare pentru a pune botniță opoziției și pentru a ține sub control mass-media și instituțiile statului. Președintele Vučić a respins demonstrațiile ca fiind o mișcare "politică" și a acuzat puterile străine că le-au orchestrat.