Opt copii și un paznic au fost uciși, miercuri, de un elev de 13 ani care a deschis focul într-o școală primară din Belgrad. În Serbia, vor fi trei zile de doliu național, începând de vineri, 5 mai.
Prima zi de doliu național. Un nou atac armat în Serbia
Vineri începe prima zi de doliu național în Serbia, după tragedia de la școala primară din Belgrad, unde un adolescent de 13 ani a împușcat mortal opt elevi și paznicul școlii.
Joi seară, un nou atac armat a avut loc, în satul Dubona, din apropierea oraşului sârb Mladenovac. Un tânăr în vârstă de 21 de ani a deschis focul cu o armă automată asupra unui grup de persoane dintr-o mașină şi apoi a fugit de la fața locului. Cel puțin opt persoane au murit, iar alte 14 au fost rănite. Atacatorul a fost prins de polițiști
Atacul armat de la școala din Belgrad, planificat în detaliu. ”Schița arată ca dintr-un film de groază”
Adolescentul de 13 ani a plănuit din timp o lună comiterea atacului armat asupra școlii din Belgrad. Băiatul a realizat o listă cu copiii pe care avea de gând să-i ucidă, precum și un plan al școlii, ce cuprindea inclusiv modul de intrare în clase, a declarat șeful Poliției din Belgrad, Veselin Milic.
”A făcut schița intrării și ieșirii din școală, care a fost găsită pe biroul său și, după cum a spus, și-a stabilit prioritățile. Schița arată puțin ca dintr-un joc sau film de groază, ceea ce indică faptul că a planificat în detaliu, cum să intre în școală, în ce clase, ce copil să lichideze ce copil și numărul acestora”, a declarat Milic, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului sârb de Interne.
Anchetatorii sârbi au mai precizat că deocamdată nu au stabilit motivul atacului.
În cadrul unei conferințe de presă, șeful Poliției din Belgrad a mărturisit că este vorba este o crimă fără precedent în societatea sârbă.
Mii de oameni au adus un omagiu victimelor
Zeci de elevi sârbi, mulți dintre ei îmbrăcați în negru, cu flori și lumânări, au adus joi un omagiu tăcut victimelor ucise de băiatul de 13 ani, potrivit AP.
Elevii au umplut străzile din jurul școlii din centrul Belgradului, în timp ce veneau din toate colțurile orașului. Mii de oameni s-au aliniat pentru a depune flori, a aprinde lumânări și a lăsa jucării în memoria celor opt copii și a paznicului.
Oamenii au plâns și s-au îmbrățișat în fața școlii.
Este primul incident de acest fel din istoria modernă a Serbiei.
Primele măsuri luate de guvernul sârb după tragedia din Belgrad
Guvernul din Serbia a venit cu primele măsuri după ce elevul de 13 ani de la școala „Vladislav Ribnikar” a deschis focul de armă asupra colegilor și profesorilor.
Potrivit Executivului sârb, se vor introduce proceduri mai lungi pentru obținerea autorizațiilor de a avea arme, controale în toate poligoanele de tragere, interzicerea minorilor în aceste perimetre și teste antidrog obligatorii pentru elevii din ciclul gimnazial din clasele VII-VIII.
Toate informațiile pe această temă le puteți citi în linkul de mai jos.
Atacatorul nu era sub influența drogurilor
Testele toxicologice au stabilit că atacatorul în vârstă de 13 ani sub influenţa vreunei substanţe psihoactive la momentul atacului armat, a declarat avocata Irina Borovic, potrivit agenției de presă Tanjug, citată de Agerpres.
Ea a mai precizat că băiatul a discutat cu o echipă de medici de la Clinica de psihiatrie şi neurologie pentru copii şi adolescenţi de la Belgrad noaptea trecută şi că va fi examinat în continuare în zilele care urmează.
Irina Borovic a mai spus că tatăl copilului, arestat preventiv miercuri pentru 48 de ore, urmează să compară vineri dimineaţă în faţa procurorului şi că cel mai probabil detenţia sa va fi prelungită.
Doi dintre copii răniți sunt în stare gravă. Alți doi și un profesor dau semne că-și revin
O fată împușcată în cap de atacator este în stare foarte gravă. Medicii au declarat pentru Euronews Serbia că se tem pentru viața ei. Un pic mai stabil este un alt adolescent rănit. A fost operat, miercuri, și dă semne că și-ar reveni, dar încă vorbim despre momente critice, în ceea ce-l privește.
Alți doi copii se simt mai bine și ar putea fi externați, potrivit directorului spitalului, Milika Ašanin. La fel, profesorul rănit.
"Educația a tăcut." Sindicatele din învățământ cer oprirea cursurilor și demisia ministrului Educației
Mai multe sindicate din învățământ au anunțat că vor suspenda cursurile în școli, mâine. „Educația a tăcut”, scrie în unul dintre comunicate.
„Decizia a fost luată în baza Legii securității și sănătății în muncă, deoarece angajații din învățământ sunt în pericol iminent.”, potrivit unei postări Facebook a altei organizații. Mai multe voci demiterea imediată a ministrului Educației, Branko Ružić.
Uniunea Independentă a Lucrătorilor din Învățămînt din Serbia (NSPRS) ar fi cerut în repetate rânduri Ministerului Educației ca, în loc să modifice reglementările existente, să ia măsuri ample pentru creșterea siguranței în școli, scrie euronews.rs. Instituția și cel care o conduce le-au ignorat.
Președintele Serbiei a anunțat că vor fi revizuite toate permisele de port armă deja eliberate
Informațiile potrivit cărora acesta ar fi plănuit crima au șocat întreaga opinie publică. Atacul a generat dezbateri pe tema legii care vizează controlul armelor de foc. Președintele sârb Aleksandar Vučić a propus revizuirea legislației cu privire la eliberarea și portul de arme. Președintele a adăugat că vor fi revizuite și toate permisele de port armă deja eliberate.
”În declarația sa, băiatul (atacatorul n.r.) a demonstrat că a plănuit totul. A explicat totul într-un mod ciudat, pe care nu îl poți explica oamenilor care și-au pierdut copiii,” a declarat Aleksandar Vučić, președintele Serbiei.
Ministrul de Interne a declarat că suspectul ar fi folosit armele tatălui său, pentru care acesta avea permis, și că părinții băiatului au fost arestați. Un studiu recent plasează Serbia pe locul trei într-un clasament al armelor de foc aflate în circulație, cu un număr de 39 de arme la 100 de locuitori.
”Copiii au murit. Și alte persoane. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Se întâmplă, dar este omenesc să spui că-ți pare rău și că este un lucru îngrozitor,” a spus o profesoară.
Printre cei opt elevi uciși se numără și o studentă de naționalitate franceză, potrivit Ministerul francez de Externe.
”Sunt norocos că fiul meu este în viață, dar mă pun din nou în locul acelor părinți care și-au pierdut copiii pentru totdeauna. Nu știu ce să spun. Acest lucru nu este în spiritul societății noastre, este prima dată când se întâmplă așa ceva,” a spus un părinte al cărui copil a supraviețuit atacului.
Elevul deținea și alte arme la momentul atentatului
”Atacatorul a fost anchetat pentru scurtă vreme de poliție, în prezența asistenților sociali pentru că este minor. Acum se află într-un departament special de la psihiatrie.
Știm că în posesia lui se afla un cocktail Molotov și o altă armă pe care nu a folosit-o. Pe de altă parte, șase dintre elevii răniți și un profesor se recuperează în spital. Una dintre eleve are o rană destul de gravă la cap și se află în stare critică.
În urma incidentului, guvernul sârb a deschis o linie telefonică ce oferă asistență psihologică către toți cei care simt că au nevoie. Poporul s-a arătat șocat de această tragedie. Nu s-a mai întâmplat așa ceva în istoria Serbiei, deși națiunea este destul de înarmată.
Mii de oameni s-au adunat în fața școlii în care s-a întâmplat incidentul, unde au adus flori și jucării. Foarte mulți dintre aceștia sunt în lacrimi.
Tatăl băiatului fusese la poligon cu acesta și îl învățase să tragă cu arma. Acest lucru s-a întâmplat de cel puțin trei ori”, a declarat jurnalistul Euronews Serbia, Bojan Brkic.
Printre victimele atentatului de la Belgrad se număra și copilul antrenorului de volei a echipei din Zalău
Printre victimele masacrului de la Belgrad se afla și fetița antrenorului de volei a clubului sportiv municipal al Zalăului. Conducerea echipei a transmis condoleanțe.
”Suntem alături de antrenorul formației noastre de volei, Dragan Kobiljsk, în aceste clipe grele priciunite de trecerea în neființă a scumpei sale fetițe de doar 13 ani, în urma atentatului produs în dimineața zilei de miercuri la o școală privată din Belgrad.
Conducerea SCM Zalău, împreună cu toți sportivii clubulului nostru, suntem alături de Dragan și ne rugăm pentru odihna sufletului copilei sale.
Sincere condoleanțe!”, este mesajul transmis de conducerea SCM Zalău, pe contul de Facebook.
Elevul care şi-a împuşcat colegii nu poate fi considerat responsabil penal, din cauza vârstei sale
Elevul sârb care miercuri a deschis focul de armă asupra colegilor săi de clasă, ucigând opt dintre ei, nu poate fi tras la răspundere penal ca urmare a vârstei sale, a anunţat agenţia de presă Tanjug, care citează o declaraţie a Parchetului sârb, transmite Reuters.
Potrivit prevederilor legale din Serbia, băiatul ”este considerat iresponsabil din punct de vedere penal, întrucât el nu a atins vârsta de 14 ani”, indică raportul Parchetului.
Tatăl băiatului a fost arestat pentru punerea în pericol a siguranţei publice, în formă agravată.
Conform informaţiilor disponibile până în prezent, miercuri dimineaţă Kosta Kecmanovic a comis un atac cu armă de foc la şcoala primară "Vladislav Ribnikar" din Belgrad, unde el era elev. Autorul atacului a sunat la poliţie şi a spus că numele lui este Kosta Kecmanovic şi că a împuşcat mai multe persoane. Atacul fusese anunţat însă mai întâi de directorul adjunct al şcolii, în jurul orei 08:40.
Tânărul pregătise atacul armat timp de o lună. Avea o listă cu viitoarele victime și schița claselor
Șeful Departamentului de Poliție al orașului Belgrad. a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că poliția a primit un apel la lora locală 8:42 de la o persoană care s-a identificat drept KK (autorul atacului armat), care a anunțat că a împușcat mai multe persoane.
Șapte eleve și un băiat au fost uciși, pe lângă paznicul școlii, a anunțat Veselin Milić. Elevul ar fi plănuit atacul timp de o lună, conform polițiștilor. Făcuse o listă cu viitoarele victime și schița claselor în care se aflau.
Trei zile de doliu în Serbia, după atacul armat
Ministrul Educației din Serbia a anunțat că vor fi trei zile de doliu, după atacul armat în care au murit opt elevi și paznicul școlii. Perioada de doliu va începe vineri, 5 mai, și se va încheia duminică, 7 mai.
Cursurile de după-amiază vor fi suspendat în toate școlile, iar de joi, cursurile vor începe cu un minut de reculegere, transmite Euronews Serbia.
”Îmi exprim cel mai profund regret cu privire la cea mai mare tragedie care s-a abătut asupra Serbiei și a sistemului nostru de învățământ în istoria recentă, tragedia petrecută în școala primară „Vladisav Ribnikar”. Nimeni nu-i poate înapoia pe copii părinților lor”, a transmis ministrul Branko Ružić.
Atacatorul, descris ca un ”elev bun, liniștit”
O elevă care se afla la școală la momentul atacului l-a descris pe tânăr ca fiind un "tip liniștit" care "arăta bine".
De asemenea, tatăl unei alte eleve a spus presei că două colege de clase ale atacatorului l-au descris pe acesta ca un băiat liniștit și un elev bun. ”El venise recent în clasa lor”, a spus bărbatul.
Bojan Brkic, jurnalist Euronews Serbia, a declarat pentru Euronews România că este vorba despre un elev care învăța bine și chiar participase la concursuri școlare la nivel orășenesc, inclusiv la istorie, ora de curs la care a comis atacul armat.
Elevă: ”Am crezut că cineva aruncă petarde”
O elevă care se afla în școală în momentul atacului a relatat că atunci când a auzit împușcăturile, a crezut că cineva aruncă cu petarde pe coridoare.
”Am crezut că cineva aruncă petarde pe coridoare și nu era mare lucru. Apoi l-am văzut pe paznic căzând la podea. Am plecat, m-am întors și am fugit să le spun profesorilor că am crezut că cineva trage și ne-a dus pe toți în siguranță. Am așteptat, apoi am auzit mai multe împușcături”, a povestit eleva, potrivit Euronews Serbia.
Poliția a primit un apel despre împușcăturile din școala primară Vladislav Ribnikar în jurul orei locale 8:40, a precizat aceasta într-un comunicat.
Suspectul, un elev de clasa a șaptea, a fost arestat, a precizat poliția. Comunicatul a adăugat că băiatul ar fi tras mai multe focuri de armă din pistolul tatălui său spre alți elevi și spre paznicul școlii.
Imaginile difuzate de presa locală de la fața locului au arătat agitația din afara școlii, în timp ce poliția îl scotea pe suspect, al cărui cap era acoperit în timp ce ofițerii îl conduceau spre o mașină parcată în stradă.
Împușcăturile în masă în Serbia sunt extrem de rare. Cu toate acestea, experții au avertizat în repetate rânduri cu privire la numărul de arme rămase în țară după războaiele din anii 1990.
Poliția a izolat blocurile din jurul școlii Vladislav Ribnikar, în centrul Belgradului. Școlile primare din Serbia au opt clase.