Zeci de mii de manifestanţi au blocat vineri o autostradă din Belgrad, cerând demisia unor înalţi responsabili şi reglementarea conţinutului violent din media, în urma a două atacuri armate în masă, notează AFP, citată de Agerpres.
A fost pentru a doua oară când oamenii au ieşit în stradă în număr mare săptămâna aceasta, după atacurile armate care au semănat frică în mica ţară balcanică săptămâna trecută.
Mai multe partide de opoziţie, de la stânga la dreapta, au lansat un apel la această manifestaţie după uciderea a 17 persoane, printre care opt elevi la Belgrad, în două atacuri armate comise într-un interval de 48 de ore.
"Am simţit nevoia să vin aici pentru copiii mei şi pentru că vreau să trăiesc într-o Serbie fără violenţă", a declarat pentru AFP Zdravko Jankovic, un activist de 48 de ani.
Protestatarii au reclamat revocarea licenţelor posturilor de televiziune care difuzează emisiuni violente, precum şi interzicerea jurnalelor pro-guvernamentale care agită situaţia publicând despre vocile din opoziţie articole pe care ei le consideră vulgare.
Demonstranţii au cerut, de asemenea, demisia ministrului sârb de interne şi a şefului serviciilor de informaţii şi au solicitat parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta despre reacţia autorităţilor la atacurile armate.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a calificat protestele drept o lovitură de stat "politică"
"Ei îşi plănuiesc manifestaţiile în perioada de doliu naţional în scopul unic al violenţei şi al preluării violente a puterii", a declarat acesta.
Şeful statului a anunţat o manifestaţie în sprijinul său pentru data de 26 mai care, în opinia sa, va fi "cea mai mare adunare din istoria Serbiei".
După cele două masacre, preşedintele sârb a promis un plan pentru dezarmarea pe scară largă a populaţiei.
Serbia se menţine pe primul loc în Europa, cu un număr estimat de 39 de arme de foc la 100 de locuitori - alături de fostul său partener federal Muntenegru -, potrivit raportului Small Arms Survey din 2018.