Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Proteste de Ziua Unirii, față de ordonanța austerității. În Piața Victoriei au ajuns și susținătorii lui Călin Georgescu

Ziua Unirii este marcată de proteste. Aproape 30 de mii de oameni sunt așteptați în fața Guvernului, la un miting de protest față de ordonanța austerității (ordonanța-trenuleț). Angajați din Căile Ferate Române, foști militari sau polițiști și alte categorii au anunțat că vor fi azi în stradă. Protestul a început în jurul orei 13.

24/01/2025 , 14:56

Susținătorii lui Georgescu au ajuns în Piața Victoriei

Între timp, susținătorii lui Călin Georgescu au ajuns în Piața Victoriei. Valul mare de protestatari a blocat circulația.

24/01/2025 , 14:35

Spre Piața Victoriei au pornit și susținătorii lui Călin Georgescu

Aflați în Parcul Tineretului, unde participă la „Marea Horă a Unirii Neamului", susținătorii lui Călin Georgescu s-au îndreptat către Piața Victoriei, unde se află protestatarii față de ordonanța-trenuleț.

Comunicatul Jandarmeriei: „În acest moment, fără nicio asumare din partea organizatorilor, mulțimea de manifestanți din Parcul Tineretului se deplasează în trafic către Piața Victoriei, deși organizatorii adunării publice din Piața Victoriei au comunicat, în repetate rânduri, că nu sunt de acord cu prezența acestora.

Astfel, Jandarmeria Capitalei a dispus măsurile necesare pentru separarea celor două grupuri de manifestanți în Piața Victoriei, prin dispozitive de jandarmi specifice, în așa fel încât să fie diminuate riscurile la adresa siguranței tuturor participanților și a ordinii publice.

Facem apel către organizatori și participanți să manifesteze pașnic și civilizat și să coopereze cu forțele de ordine, prin respectarea tuturor recomandărilor.”

24/01/2025 , 13:19

Protestatarii s-au adunat în Piața Victoriei

Cristi Popa, jurnalist Euronews: „În momentul de față, protestul a început, iar autorizația este de la ora 13 până la 16. O parte dintre protestatari s-au strâns în horă, este un exercițiu civilizat, după cum spuneau oamenii și este o atitudine normală, în condițiile de față.

Oamenii sunt supărați, spuneau că nivelul de trai a scăzut, sunt supărați pe măsurile luate de politicieni, în mod special pe ordonanța-trenuleț și ei spun că ceea ce decid politicienii în aiuz de astăzi nu se poate aplica pentru omul de rând, în viața de zi cu zi, la problemele pe care le întâmpină fiecare om.

Sunt reprezentanți ai mai multor sindicate veniți în centrul Capitalei, vorbim de cei din Armată, pensionari din CFR, din Sănătate, persoane venite din București și din întreaga țară, oameni care au ieșit pașnic la protest, pentru a trage un semnal de alarmă în fața politicienilor, în așa fel încât aceștia să înțeleagă că trebuie să rezolve problemele oamenilor obișnuiți, de rând, pentru că viața este din ce în ce mai complicată.

Acum sunt aproximativ 2.000 de oameni în centrul Bucureștiului, veniți din toată țara și spuneau că sunt așteptați și alți protestatari, iar așteptările sunt să se strângă în jur de 30.000 astăzi. Sunt și foarte multe forțe de ordine, au fost făcute pregătiri cu câteva ore înainte de începerea protestului, iar în momentuil de față, sunt jandarmi puți în toate zonele importante, sunt și polițiști de la rutieră. Dacă numărul protestatarilor va crește, ei spuneau că vor lua și măsuri de restricționare a traficului".

Trebuie să spunem că sunt așteptări foarte mari din partea liderilor de sindicat, din mai multe categorii care spuneau că astăzi, la acest protest din centrul Capitalei de aici din Piața Victoriei ar trebui să participe aproximativ 30.000 de persoane. Este vorba de angajați din mai multe zone, dacă ne referim la poliție, CFR, armată, pensionari chiar și mineri spuneau că vor veni în fața Guvernului pentru a-și exprima nemulțumirile față de ordonanța de austeritate, dar și față de legea pensiilor. 

Oamenii sunt extrem de nemulțumiți pentru că vorbim de o rată a inflației care crește galopant, spuneau ei, iar posibilitățile lor pentru un trai decent s-au diminuat în ultima perioadă. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care au decis să iasă în stradă, să tragă un semnal de alarmă față de guvernanți, în așa fel încât să se găsească soluții. 

Liderii de sindicat au menționat că este vorba de un protest pașnic, oamenii vor veni din toată țara, iar manifestația se va desfășura de la ora 13:00 pana la ora 16:00. La protest vor fi și forțe de ordine, într-un număr impresionat, iar după ora 13:00 este de așteptat ca și circulația să fie reconfigurată, dacă vor veni foarte multe persoane, în așa fel încât protestul să se desfășoare fără evenimente. 

„Ordonanța Trenuleț” a generat critici puternice din partea mediului de afaceri, sindicatelor și organizațiilor sociale. Măsurile incluse, cum ar fi eliminarea unor facilități fiscale pentru angajați din sectoare strategice și creșterea taxelor, afectează grav economia. 

Proteste au avut loc în rândul polițiștilor, care se vor confrunta cu reduceri salariale, și în rândul pensionarilor, ale căror pensii vor fi înghețate în 2025. De asemenea, pensionarii nu vor beneficia de majorări ale punctului de referință și ale indicatorului social.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE