Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste de amploare față de construirea unei mine de litiu în Serbia. Aproape 30.000 de oameni au ieșit în stradă

Aproape 30.000 de oameni au protestat în Belgrad față de deschiderea unei mine de litiu, în vestul Serbiei. Oamenii spun că proiectul va aduce mari prejudicii mediului. De cealaltă parte, Guvernul insistă sa evidentieze beneficiile economice ale unei mine de litiu, o componentă cheie a bateriilor pentru vehicule electrice și dispozitive mobile. Protestatarii au blocat circulația trenurilor în două cele mai mari gări din oraș.

Activiștii de mediu și agricultorii susțin că extracția de litiu va provoca mai multe pagube decât beneficii. Ei avertizează despre pericole pentru sănătatea publică, despre contaminarea terenurilor și a apelor.

”Cred că această inițiativă trebuie oprită. S-au spus multe minciuni. E suficient. Nici nu am cuvinte. Un lucru e clar. Cei care sunt suficient de deștepți pentru a înțelege, își dau seama că acest proiect nu are sens. S-au luat multe decizii neinspirate, dar acum e prea mult”, a afirmat un protestatar.

Ce implică proiectul minei de litiu care a scos oamenii în stradă la Belgrad

Rio-Tinto, corporaţia multinaţională care își dorește să exploateze zăcămintele de litiu din Serbia declară că va lua toate măsurile necesare pentru a exclude impactul asupra mediului. Dacă va fi implementat, proiectul în valoare de 2,4 miliarde de dolari ar putea acoperi 90% din nevoile actuale de litiu ale Europei. Asta în condițiile în care necesitățile vor crește pe măsură ce tranziția către vehicule cu emisii zero se accelerează.

Compania a mai încercat să deschidă o mină în Serbia, dar licenta câștigată în 2022 a fost ulterior revocată în urma protestelor din stradă. Acum, dezvoltatorii au o decizie judecătorească în favoarea lor, dar și susținerea guvernului de la Belgrad.

Organizatorii amenință că vor continua să protesteze dacă autoritățile nu vor ține cont de revendicările lor..

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE