Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestatari arestați în Tel Aviv, în timp ce israelienii cer guvernului să accepte un acord cu Hamas privind ostaticii

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că o încetare permanentă a focului în Gaza este un „non-starter” până când nu sunt îndeplinite condițiile israeliene de lungă durată, ceea ce pare să submineze o propunere pe care președintele american Joe Biden a anunțat-o vineri ca fiind una israeliană.

Unii protestatari antiguvernamentali din Tel Aviv au fost arestați după ce au izbucnit încăierări între poliție și manifestanți care cereau demisia guvernului israelian.

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului israelian să ajungă la un acord pentru eliberarea ostaticilor care sunt încă deținuți de Hamas în Gaza.

De asemenea, au cerut organizarea de noi alegeri și demisia premierului Benjamin Netanyahu. Sâmbătă, Netanyahu a declarat că o încetare permanentă a focului în Gaza este „un eșec” până când nu vor fi îndeplinite condițiile de lungă durată impuse de Israel pentru încheierea războiului.

Cum au fost speriați protestatarii

Această declarație a părut să submineze o propunere pe care președintele american Joe Biden a anunțat-o vineri ca fiind una israeliană.

Biden s-a referit la propunerea cu trei faze ca la un „moment cu adevărat decisiv”.

El a spus că prima fază a acordului propus ar dura șase săptămâni și ar include o „încetare a focului totală și completă”, o retragere a forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv femei, bătrâni și răniți, în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni.

A doua fază ar include eliberarea tuturor ostaticilor rămași în viață, inclusiv a soldaților de sex masculin, iar forțele israeliene s-ar retrage din Gaza.

Iar cea de-a treia fază prevede începerea unei reconstrucții majore a Gaza, care se confruntă cu zeci de ani de reconstrucție în urma devastării provocate de război.

Hamas a emis o declarație în care a reacționat pozitiv la acord, afirmând că este gata să se angajeze „într-o manieră constructivă” cu orice propunere bazată pe o încetare permanentă a luptelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE